Kunstmatig leven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Kunstmatig leven of A-Life, afkorting van het Engelse artificial life is een interdisciplinaire wetenschap die zich richt op het begrijpen van het leven door de poging om de dynamische principes van levende systemen in verschillende substraten te abstraheren. ALife-onderzoek probeert niet alleen biologisch leven te begrijpen door biologische verschijnselen te simuleren en te synthetiseren, maar ook om te zien of levensecht gedrag en eigenschappen kunnen ontstaan in kunstmatige omgevingen.

Gebieden binnen A-life[bewerken | brontekst bewerken]

Software-Based A-Life
Dit omvat het creëren van simulaties of digitale organismen die evolueren en communiceren volgens biologische principes die door de software zijn vastgelegd. Dit kunnen genetische algoritmen, cellulaire automaten en op agenten gebaseerde modellen zijn.
Hardware-Based A-Life
Dit gebied richt zich op het implementeren van levensecht gedrag in robots of andere hardware systemen. Deze robots kunnen evolueren, aanpassen of zichzelf repliceren op manieren die vergelijkbaar zijn met biologische entiteiten.
Wetware-Based A-Life
Dit omvat het gebruik van biologische materialen, waarbij onderzoekers proberen synthetische biologische systemen te creëren die levensecht gedrag vertonen. Dit kan synthetische biologie en het creëren van kunstmatige cellen of genetische circuits omvatten.
Theoretisch A-Life
Hier ligt de focus op het abstraheren van algemene principes van het leven, die theorieën over evolutie, complexe systemen, opkomst en zelforganisatie kunnen omvatten. Theoretisch A-Life probeert te definiëren wat leven is en nieuwe, mogelijke levensvormen te voorspellen.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstmatig leven roept belangrijke filosofische en ethische vragen op, zoals de definitie van het leven, de potentiële risico's en voordelen van het creëren van nieuwe levensvormen, en de implicaties van dergelijke creaties voor de samenleving en ons begrip van de natuur.