Kupa (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kupa
Kupa
Lengte 296 km
Hoogte (bron) 321 m
Debiet 283 m³/s
Stroomgebied 10.032 km²
Bron Gorski kotar
Monding de Sava bij Sisak
Stroomt door Kroatië
de Kupa bij Sisak
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Kupa (Sloveens: Kolpa) is een rivier in Kroatië en Slovenië. Het is een zijrivier van de Sava en ze vormt een deel van de Kroatisch-Sloveense grens. De Kupa is 296 km lang en mondt bij Sisak uit in de Sava.

De Kupa ontspringt in het bergachtige Gorski kotar, ten noordoosten van Rijeka, in het Nationaal park Risnjak. Spoedig buigt ze af naar het oosten, om tot voorbij Metlika de grens met Slovenië te vormen. Vervolgens passeert de rivier Karlovac, waar zich de monding van de Korana bevindt, de voornaamste zijrivier van de Kupa.

De rivier is onderbroken door verschillende dammen voor verschillende molens die naast de rivier staan. In 2010 won de rivier, en het gebied eromheen, de EDEN-prijs van de Europese commissie voor niet-traditionele toeristische bestemmingen.

De waterkwaliteit wordt in de gaten gehouden bij Radenci, Kamanje, Karlovac and Jamnička Kiselica.[1]

Temperatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De temperatuur van de Kolpa stijgt in de zomermaanden, en soms, maar wel zelden, komt de temperatuur in september tot 28 °C stroomafwaarts (Podzemelj , Griblje , Primostek), terwijl het stroomopwaarts zo'n 24 °C wordt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Daily hydrological report. Croatian Meteorological and Hydrological Service. Gearchiveerd op 30 mei 2010. Geraadpleegd op 5 september 2010.
Zie de categorie Kupa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.