Kurt Deketelaere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kurt Deketelaere (Torhout, 29 juli 1966) is een Belgisch jurist en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij is sinds 2009 secretaris-generaal van de League of European Research Universities (LERU), een vereniging van eenentwintig toonaangevende onderzoeksuniversiteiten (Oxford, Cambridge, Leiden, Leuven, Heidelberg ...).

Biografie[bewerken]

Deketelaere behaalde een licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) in 1989, en promoveerde er tevens tot doctor in de rechten in 1995. Hij werd daarna onmiddellijk benoemd tot docent aan de KU Leuven en bouwde er zijn academische carrière uit, met bevordering tot gewoon hoogleraar in 2004.

In het begin van de jaren negentig was hij hoofd van het Milieudepartement van Arthur Andersen & Co Brussel, en advocaat aan de Brusselse balie .

Als buitengewoon hoogleraar doceert hij momenteel aan de KU Leuven cursussen inzake milieurecht, energierecht, bouwrecht, administratief recht en staatsrecht. Hij is tevens gasthoogleraar klimaatrecht aan de University of Dundee. Hij was gasthoogleraar aan de Universiteiten van London, Sydney en Singapore.

Hij is editor van de delen 'Energy Law' en 'Environmental Law' in de International Encyclopaedia of Laws.

Voor zijn mandaat bij LERU was hij van 2004 tot 2007 juridisch expert in het kabinet van Vlaams Minister Kris Peeters, en van 2007 tot 2009 kabinetschef van Vlaams Minister Hilde Crevits. De Vlaamse Regering kende hem de titel van ere-kabinetschef toe.

Naast zijn academisch werk is hij zaakvoerder van een eigen consultancybedrijf, onafhankelijk bestuurder bij een aantal profit en non-profit organisaties, lid van de Raad van Wijzen van Vlaanderen in Actie en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Externe link[bewerken]