Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, beter bekend als VITO, is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie gevestigd in Mol.

Statuut[bewerken]

VITO is een naamloze vennootschap van publiek recht die werd opgericht op grond van het decreet van 23 januari 1991.[1] Dit decreet werd vervangen door het decreet van 30 april 2009.

VITO maakt deel uit van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid.

Werkzaamheden[bewerken]

VITO werkt technologische oplossingen uit en geeft wetenschappelijk gefundeerde adviezen om de duurzame ontwikkeling in Vlaanderen te ondersteunen. Het instituut werkt deels met eigen middelen (contract-onderzoeken, patenten), deels met subsidies van de Vlaamse overheid, zodat ook een regeringscommissaris van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) deel uitmaakt van de raad van bestuur. Burgerlijk Ingenieur Dirk Fransaer is sinds 2001 (en nog steeds per 2017) afgevaardigd bestuurder.

Inkomsten[bewerken]

In 2008 genereerde VITO 39 miljoen eigen inkomsten op een totaal budget van 73,5 miljoen euro. Voor 2009 rekent VITO op een begroting van 88 miljoen euro, waarvan de bijdrage uit contractonderzoek geschat wordt op 46 miljoen euro. Er werken zo'n 650 personeelsleden.

Onderzoeksgroepen[bewerken]

VITO is onderverdeeld in meerdere onderzoeksgroepen:

  • duurzame chemie;
  • leefmilieu en gezondheid ;
  • energie-efficiëntie & smart grids;
  • analytische dienstverlening;
  • in kaart brengen en monitoren van de effecten van klimaatswijziging;
  • bottom-up materiaaltechnologie;
  • internationale beleidsproblematieken;

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]