Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kantoor van VITO in Mol

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, beter bekend als VITO, is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie gevestigd in Mol.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

VITO is een naamloze vennootschap van publiek recht die werd opgericht op grond van het decreet van 23 januari 1991.[1] Dit decreet werd vervangen door het decreet van 30 april 2009.[2] VITO maakt deel uit van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid.

VITO werkt deels met eigen middelen (contractonderzoeken, patenten), deels met subsidies van de Vlaamse regering, zodat ook regeringscommissarissen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) deel uitmaken van de Raad van Bestuur. In 2017 genereerde VITO een opbrengst van 172 miljoen euro.

Burgerlijk ingenieur Dirk Fransaer was vanaf 2001 gedelegeerd bestuurder tot 2023, Inge Neven[3] is nu CEO.[4][5] Verder maken deel uit van het directiecomité: directeur Research & Development: Walter Eevers, directeur Human Resources & Algemene Diensten: Agnes Bosmans, directeur Financiën: Rob Fabry, en commercieel directeur: Bruno Reyntjens.

Naast het hoofdkantoor in Mol heeft VITO in Vlaanderen nog kantoren in Berchem, Genk, Oostende, Gent en Kortrijk. De internationale vestigingen zijn gelegen in Qatar, Beijing en Dubai. VITO is actief in 40 landen. Er werken zo'n 850 personeelsleden.

Samenwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • VITO werkt samen met overheden, organisaties en bedrijven, zowel Vlaams als internationaal.
  • VITO is een trekker van Vlakwa: het Vlaams Kenniscentrum Water, een onafhankelijke intermediair dat actief is voor de integrale waterketen.
  • Energyville is een samenwerking tussen de Belgische onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Er werken honderden onderzoekers, met een grote locatie in het Thorpark.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

VITO ondersteunt het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen in de Tuin dat in 2021 van start ging.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]