Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VITO

Missie[bewerken]

Als onafhankelijke en klantgerichte onderzoeksorganisatie verschaft VITO innoverende technologische oplossingen en geeft VITO wetenschappelijk onderbouwde adviezen en ondersteuning om duurzame ontwikkeling te stimuleren en het economische en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen te versterken.

VITO, vision on technology[bewerken]

VITO is een op Europees vlak toonaangevend, onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, dat werkt aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Duurzame chemie, energie, gezondheid, materiaalbeheer en landgebruik: dat zijn de vijf thema’s waarop VITO zich focust. Deze thema’s werden in vijf onderzoeksprogramma’s vastgelegd. Ze moeten een antwoord bieden op de uitdagingen waar mens en maatschappij vandaag en morgen mee worden geconfronteerd. Elk programma bouwt aan een stevige kennis- en competentiebasis, met toegevoegde waarde voor de maatschappij en de industrie. Het resultaat: nieuw en innovatief onderzoek én een uitgebreide portfolio van wetenschappelijke dienstverlening.

Organisatie[bewerken]

VITO levert innovatieve en kwalitatief hoogstaande oplossingen, waar grote en kleine bedrijven concurrentieel voordeel uit halen en adviseert industrie en overheden om hun toekomstbeleid te bepalen. VITO telt meer dan 700 hooggekwalificeerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederaties en hun onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en Europese onderzoeksinstituten. In 2012 beschikte VITO over een totaalbudget van bijna 126 miljoen euro, waarvan de bijdrage uit contractonderzoek 92 miljoen euro bedroeg. Dirk Fransaer is momenteel (2013) gedelegeerd bestuurder.

Onderzoeksgroepen[bewerken]

VITO is onderverdeeld in meerdere onderzoeksgroepen:

  • Aardobservatie
  • Energietechnologie
  • Materiaaltechnologie
  • Milieurisico en gezondheid
  • Ruimtelijke milieuaspecten
  • Scheidings- en conversietechnologie
  • Transitie energie en milieu

Zie ook[bewerken]

VITO maakt deel uit van de vier Vlaamse strategische onderzoekscentra:

extra:

Voor Nederland: Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Voor Euregio Maas-Rijn: Internationaal kennis- en onderzoeksinstituut voor duurzaam bouwen en wonen (RiBuilT).

Externe link[bewerken]