Kwelderknikmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kwelderknikmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Bryaceae (Knikmosfamilie)
Geslacht:Bryum (Knikmos)
Soort
Bryum warneum
(Röhl.) Brid. (1826)
Kwelderknikmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kwelderknikmos (Bryum warneum) is een mos uit de familie Bryaceae. Hij komt voor op kale vochtige bodem in grof zand en gruis.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De in de getande bladtop eindigende nerf en de typische peervormige kapseltjes zijn karakteristiek. Microscopische zekerheid bieden de autoecische geslachtsverdeling en de aan de basis van dwarslijsten voorziene exostoomtanden.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwelderknikmos zich als pionier op drooggevallen zandplaten en kan massaal optreden bij natuurontwikkeling in de duinen, samen met bijv. netknikmos (Bryum algovicum).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwelderknikmos heeft in Europa eenzelfde verspreiding als zilt knikmos (Bryum marratii) en ook qua standplaats overlappen beide soorten. Het boreaal-montane kwelderknikmos staat op de Europese rode lijst in de categorie 'zeldzaam'.

In Nederland komt het kwelderknikmos zeldzaam voor. Na 1980 is het op alle Waddeneilanden aangetroffen. Ook de omgeving van Haarlem is anno 2007 een hotspot; de soort groeit hier niet alleen in de duinen maar ook in de polder waar het (bij Sloten en Halfweg) al in 1853 is verzameld. Na 1980 is het kwelderknikmos niet meer elders in het duindistrict aangetroffen. De enige vondst uit Zeeland (Haamstede) dateert uit 1928. In het binnenland zijn er vondsten op strandjes langs het IJsselmeer (1979, 1986) en in de kleiputten van Buren (1972-74).