László Székely

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
László Székely
Het Dauerbachpaleis in Temesvár, een ontwerp van László Székely

László Székely (Nagyszalonta, 3 augustus 1877 - Timișoara, 23 januari 1934) was een Hongaars architect. Zijn ontwerpen kenmerken zich door een overwegend eclectische stijl, rijk aan elementen uit de barok en de jugendstil, en meer specifiek de Wiener Secession.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Székely studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Boedapest en ging na het afronden van deze studie als beursstudent naar Italië.

Na zijn terugkeer naar Hongarije ging hij aan de slag bij Czigler Győzőunui, een van de meest toonaangevende architecten in het Boedapest van die tijd. Onder toenmalige burgemeester van Temesvár (Timișoara), Károly Telbisz, werd hij aangesteld als hoofdarchitect. Zo vertrouwde de overheid hem in 1903 de bouw van het moderne slachthuis van Temesvár toe als zijn eerste opdracht. In de loop van zijn carrière ontwierp en bouwde Székely verschillende andere bekende gebouwen in Temesvár, zoals overheidsgebouwen, fabrieken, woonhuizen en villa's.

Hij werkte bijna twee decennia in Temesvár. Tegelijkertijd stond hij aan het hoofd van zijn eigen architectenbureau, dat zowel voor particuliere als religieuze klanten in Temesvár en de rest van Oostenrijk-Hongarije actief was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]