Wageningen Economic Research

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf LEI Wageningen UR)
Naar navigatie springen Jump to search
Nieuw hoofdkantoor
Foto: P.L. van Till (2008)

Wageningen Economic Research, opgericht als "Landbouw Economisch Instituut", is één van de onderzoeksinstituten van Wageningen University & Research. Het heeft zijn hoofdvestiging in de Archipelbuurt in Den Haag. Wageningen Economic Research doet in Nederland en daarbuiten sociaal-economisch onderzoek op het gebied van land- en tuinbouw en visserij, het beheer van het landelijk gebied, de agribusiness en de productie en consumptie van voedingsmiddelen, natuur en landschap. Met dit onderzoek ondersteunt het de keuzes die overheden en bedrijven moeten maken op het gebied van concurrentie, besturing van productieketens, ruimtelijke ordening, milieuzorg, natuurlijke hulpbronnen, het Europese landbouwbeleid en het mondiale handelsverkeer.

Naast strategisch onderzoek voor beleid op lange termijn, verricht het instituut ook toegepast onderzoek voor het beheer van sector, landelijk gebied en onderneming.

Wageningen Economic Research verricht daarnaast veel wettelijke en dienstverlenende taken voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het Landbouw-Economisch Bericht en diverse andere rapporten geven ieder jaar een beeld van de financieel-economische positie van bedrijven en sectoren.

Geschiedenis[bewerken]

Wageningen Economic Research is, als "Landbouw Economisch Instituut", aan het eind van de jaren dertig opgericht door landbouworganisaties. Inmiddels maakt het deel uit van Wageningen University & Research, waar het samen met het departement voor maatschappijwetenschappen de Social Sciences Group vormt.

Eerste steen op het kantoor aan de Conradkade

Kantoren[bewerken]

Op 11 juni 2008 is door minister Gerda Verburg het nieuwe kantoor geopend aan het Alexanderveld in Den Haag.
Het eerste kantoor stond aan de Parkweg en het tweede aan de Conradkade. Daarna hield het jarenlang kantoor aan de Burgemeester Patijnlaan.

Bij de opening van het kantoor aan de Conradkade is de 'eerste steen', die op 20 juli 1956 was gelegd, onthuld met de tekst: DE LANDBOUW REKENT OP ZIJN L.E.I. De steen is meeverhuisd naar het nieuwe hoofdkantoor aan het Alexanderveld.

Externe links[bewerken]

  • Wageningen Economic Research[1]