La Veuve de Saint-Pierre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Veuve de Saint-Pierre
Regie Patrice Leconte
Producent Frédéric Brillion
Gilles Legrand
Scenario Claude Faraldo
Patrice Leconte
Hoofdrollen Juliette Binoche
Daniel Auteuil
Emir Kusturica
Muziek Pascal Estève
Montage Joëlle Hache
Cinematografie Eduardo Serra
Première 2000
Genre Drama
Speelduur 112 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Overige nominaties 4 : voor de César voor beste actrice (Juliette Binoche) en voor de César voor beste acteur in een bijrol (Emir Kusturica) (2001) en voor de Golden Globe voor beste buitenlandse film (2001)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La Veuve de Saint-Pierre is een Franse film van Patrice Leconte die werd uitgebracht in 2000.

Het woord 'veuve' uit de titel is een argotwoord voor de guillotine, het middel waarmee de doodstraf in de film moet worden uitgevoerd.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

1849. Het rustige Saint-Pierre, een klein Frans eiland voor de kust van Oost-Canada waar nooit iets gebeurt, wordt opgeschrikt door een brutale moord. Twee zeelui hebben de persoon die hen op zee aan hun lot had overgelaten, tijdens een drinkpartij neergestoken. Ze worden snel aangehouden. De ene dader overlijdt terwijl hij naar de gevangenis wordt geleid. De andere dader, Neel Auguste, wordt ter dood veroordeeld.

Op het eilandje zijn echter noch een guillotine noch een beul voorhanden. De gouverneur zorgt ervoor dat er een guillotine zal worden overgebracht uit Frankrijk. Ondertussen wordt Neel Auguste onder de militaire bewaking van de plaatselijke legerkapitein geplaatst. Diens vrouw trekt zich het lot van Neel aan en laat hem klusjes voor haar opknappen. Geleidelijk aan komt ze onder de indruk van zijn persoonlijkheid en van zijn inzet. Ze gelooft niet dat iemand met zo'n goede en eenvoudige inborst kwaadaardig is en besluit alles in het werk te stellen om zijn terechtstelling te voorkomen.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]