Laatste vlucht van KNILM PK-AFV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De laatste vlucht van de Douglas DC-3, vliegtuigregistratie "PK-AFV" van de KNLIM vond plaats op 3 maart 1942. Het toestel werd aangevallen boven Australië door jachtvliegtuigen van de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht. Deze gevechtshandeling kostte het leven aan vier passagiers en leverde een verlies aan diamanten op van ongeveer 300 000 Australische ponden (vergelijkbaar in waarde ongeveer 14 000 000 euro anno 2014).[n 1]

De Pelikaan was een tweemotorig passagiersvliegtuig dat door de KLM en de KNILM sinds 25 augustus 1937 werd ingezet. De Pelikaan was oorspronkelijk in Nederland geregistreerd als PH-ALP. Op 10 mei 1940, terwijl het toestel onderweg was naar Azië, vielen de Duitsers Nederland binnen, als gevolg daarvan werd "PH-ALP" overgenomen door de KNILM, waarbij het de registratie "PK-AFV" kreeg.

Laatste vlucht[bewerken]

Piloot Iwan Smirnoff (links) in 1929

Het vliegtuig was op 3 maart 1942 om 01.15 vertrokken voor een vlucht van Bandoeng, Nederlands-Indië naar Broome, Australië. Gezagvoerder was de Eerste Wereldoorlog-veteraan Iwan Smirnoff. Hij en drie andere bemanningsleden, 2e vlieger Johan Hoffman, marconist Jo Muller en boordwerktuigkundige Joop Blaauw vervoerden acht passagiers die op de vlucht waren vanwege de Japanse invasie van Java. Op de passagierslijst stonden de militaire vliegers Leon Vanderburg, Pieter Cramerus, Dick Brinkman, Heinrick Gerrits en Daan Hendriksz, verder leerling boordwerktuigkundige van de KNILM Hendrick Van Romond en Maria van Tuyn en haar achttien maanden oude zoontje Johannes.

De DC-3 volgde omstreeks half negen de kustlijn van Kimberley richting Broome toen ze werd aangevallen door drie Mitsubishi A6M Zero's, gecommandeerd door de Japanse luitenant Zenjiro Miyano. Deze waren op de terugweg naar hun basis op Timor, nadat ze het vliegveld van Broome hadden aangevallen. De Japanners, die hoger vlogen dan de Pelikaan, vuurden er diverse keren op. Daarbij werd het vliegtuig meerdere malen geraakt. Later telde men 300 inslagen. Een van de motoren vloog in brand en Smirnoff raakte gewond aan de armen en heup. Hij slaagde er echter in een noodlanding uit te voeren. Smirnoff maakte een landing met de wielen uit. Tijdens de landing werd de rechter band getroffen en explodeerde, hierdoor maakte het vliegtuig een abrupte zwaai naar rechts waardoor het in het water terechtkwam. Door het water werd de brand in motor nummer 1 gedoofd. [n 2][1] Na de geslaagde landing bleven de Japanse jagers het vliegtuig beschieten. Uiteindelijk waren er maar vier die geen verwondingen hadden opgelopen. Maria van Tuyn en haar kind werden ernstig gewond evenals Daan Hendriksz en Joop Blaauw. Ze overleefden de beschieting niet en stierven op het strand. De volgende dag, terwijl de overlevenden in afwachting van een reddingsploeg nog bij het toestel aanwezig waren, vond een Japanse vliegboot het in ondiep water liggende vliegtuig en bestookte het met een viertal bommen zonder schade aan te richten. Na zeven dagen werden de overlevenden gered.

Diamanten[bewerken]

Een pakketje met diamanten, dat behoorde aan de Bandoengse firma NV De Concurrent, werd op 3 maart 's morgens op het vliegveld van Bandoeng aan Smirnoff overhandigd door een vertegenwoordiger van de KNILM. Smirnoff kreeg instructies het pakketje te overhandigen aan een vertegenwoordiger van de Commonwealth Bank zodra hij Australië bereikt had. De gezagvoerder zou niet op de hoogte zijn geweest van de inhoud van het pakje, dat volgens hem in het water terecht moet zijn gekomen.

Er wordt aangenomen dat de diamanten gestolen zijn na de noodlanding, maar er is nooit iemand veroordeeld voor de diefstal. Een strandjutter uit Broome, Jack Palmer, arriveerde 2 weken na het ongeluk bij het wrak van de DC3. Hij droeg later diamanten ter waarde van 20.000 Engelse ponden over aan de autoriteiten. In mei 1943 werden Palmer en twee anderen voor het Supreme Court of Western Australia gedaagd op beschuldiging van diefstal van de rest van de diamanten. Ze werden echter alle drie ontslagen van rechtsvervolging.[n 3]

Portal.svg Portaal KNIL

Zie ook[bewerken]