Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vooraanzicht van het laboratorium
Detail boven de ingang.
Bioscoopjournaal uit 1936. Proeven betreffende de uitwerking van diverse lichtbronnen op groei van kasplanten in de winter, genomen door dr. J.W.M. Roodenburg in het Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt van de Landbouwhogeschool Wageningen, tonen aan dat neonlicht de beste resultaten geeft voor bv aardbeien.

Het Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt is een rijksmonument in de Nederlandse stad Wageningen. Het voormalige laboratorium van de Landbouwhogeschool Wageningen aan de Haagsteeg 4 werd in 1921-1923 geplaatst naar ontwerp van Cornelis Blaauw.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het laboratorium is in Amsterdamse Stijl gebouwd. In diezelfde periode ontwierp Blaauw ook het Schip van Blaauw (Laboratorium voor Plantenfysiologie) met tuinmanswoning en het Laboratorium voor Microbiologie. Doordat de bouwkosten van deze twee laboratoria hoger uitvielen werd Tuinbouwplantenteelt versoberd gebouwd. Een eerder ontwerp uit 1920 werd niet gerealiseerd; in plaats daarvan werd een zakelijker ontwerp gebouwd. Bij het laboratorium werd een tuin door Leonard Springer ontworpen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 wordt het pand door meerdere kleine bedrijven gebruikt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt (Wageningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.