Lady Marian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robin Hood en Lady Marian

Lady Marian, Maid Marian of Maid Marion (Nederlands: Vrouwe Marianne) is een personage uit de Robin Hood-legende. Ze wordt vaak neergezet als een nicht van Robin Hood, en anderzijds ook van de Koning. Uiteindelijk is ze de spil in een driehoeksverhouding met Robin Hood en de Sheriff van Nottingham[1].

Oorsprong[bewerken]

In de oudste ballades omtrent Robin Hood is er niets bekend over een vrouwelijke geliefde of compagnon. De meeste verhalen bevatten mannelijke medestanders waardoor er al gauw gedacht werd aan homoseksualiteit. Dit was in de 16e eeuw niet toegestaan door de Katholieke Kerk en dus moest er een vrouwelijke tegenhanger aan het Robin Hood-verhaal toegevoegd worden.

Lady Marion zou afgeleid zijn van een feestdag, May Day (Mei-dag), die in de vroege middeleeuwen nog gevierd werd (in Nederland kennen we deze dag als Dag van de Arbeid), en werd geassocieerd met koningin of vrouwen van Mei of Mei dag, dus Marion werd al geassiocieerd met zulke festiviteiten toen de Robin Hood verhalen nog hoogtij moesten gaan vieren[2]. Niet alleen de feestdag maakt een link naar de middeleeuwen, het feest stond ook in het teken van natuur en kruisboogschieten, waardoor er een link is met het Robin Hood-verhaal. Alexander Barclay noemt al in ca.1500 over dat eene Marion en Robin aan elkaar gelieerd worden[3]. Deze genoemde aantekening is een verwijzing naar een Marion van de mei feestdagen in de Franse traditie, deze gaat over de schaapherderin Marion en haar geliefde schaapherder Robin (niet Robin Hood). Het beste voorbeeld hiervan is Adam de la Halles compositie van Jeu de Robin et Marion uit 1285, waaraan Maid Marion ontleend kan zijn.

Karakter[bewerken]

Lady Marion wordt voor het in de 16e eeuw echt verbonden aan het Robin Hood verhaal. Haar biografie en karakter is door de tijd heen erg variabel gemaakt, soms geportreteerd als arm of van Saksische en soms Normandische afkomst (Marions rol was daarbij bijzonder klein in de verhalen). In 1592 zou Lady Marion voor het eerst verschenen zijn in een toneelstuk van Thomas Nashe, maar deze rol werd wel gespeeld door een man genaamd Martin. In het stuk zitten raadsels verwerkt naar de mei-dagen en het personage van Marion.

Toneelschrijver Anthony Munday schreef haar de pseudoniem Matilda Fitzwalter toe[4] een historische dochter van Robert Fitzwalter, die Engeland had moeten ontvluchten omdat ze mogelijk een poging had gedaan om koning Jan te vermoorden. Marion zou gebaseerd kunnen zijn op deze Mathilde Fitzwalter, zij zou een maîtresse geweest zijn van prins Jan zonder Land, deze zou menigmaal een poging hebben gedaan om haar te verleiden[5]. De Ballade van Robin Hood and Maid Marian, dat dateert vanaf minstens de 17e eeuw, laat een wat meer actieve Marion zien, ze laat zich gelden als een verklede knaap en doet niet onder voor Robin in een zwaardgevecht.

Een ander historisch persoon waar aan Marion wordt gelieerd is Maud le Vavasour, deze was een barones in Ierland en nadat haar man overleden was, keerde ze terug naar Engeland, waar haar vader er verkocht voor 1200 mark aan Fulk Fitzwarin. Deze was na een ruzie met koning Jan ontheven uit de adelstand en van al zijn bezittingen beroofd. Fulk werd een vrijbuiter en Maud ging met hem in de bossen wonen[6]. Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Maud_le_Vavasour,_Baroness_Butler"

Marian in film & series[bewerken]

  • Olivia de Havilland speelt Maid Marian in The Adventures of Robin Hood (1938). Ze is een hofdame alsook edelvrouw onder bescherming van Koning Richard, alhoewel ze als een echte dame gedraagt, kan zo ook partijdig zijn tegen Robin's drifte om van de rijke te stelen[7].
  • Audrey Hepburn speelt Marian in Robin and Marian (1977), in deze versie wordt ze neergezet als een vrouw op latere leeftijd (±50).
  • In de serie Robin of Sherwood, speelt Judie Trott de rol van Marion of Leaford die door omstandigheden terechtkomt bij de bende van Robin Hood en een relatie met Robin begint.
  • Mary Elizabeth Mastrantonio speelt Marian Dubois in Robin Hood: Prince of Thieves (1991), ze leeft in onmin met de hedendaagse omstandigheden, onder het juk van de Sheriff van Nottingham. Als Robin terugkeert van zijn reis, ziet ze het nut niet in van zijn terugkeer, maar bezwijkt toch later voor zijn charmes en daden.
  • Lucy Griffiths, speelt Lady Marian in de 2006 versie van Robin Hood, Hierin is ze de dochter van de ex-Sheriff van Nottingham, die ruw is afgezet door de nu dienstdoende sheriff. Ze is zelf ook actief als een heldin van het volk genaamd de Night Watchman, en vormt de liefdesspil tussen Guy of Gisborne en Robin Hood. In de finale van het tweede seizoen wordt ze vermoord door Guy of Gisborne.
  • Cate Blanchett. Speelt Lady Marion in de 2010 verfilming van Robin Hood

Bronnen & Referenties[bewerken]

  • Francis James Child, The English and Scottish Popular Ballads, 1888.
  • Knight, Stephen (2003) Robin Hood: A Mythic Biography. University of Cornell Press.
  • Allen W. Wright, "A Beginner's Guide to Robin Hood"