Lamia (Griekenland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lamia
Λαμία
Gemeente in Griekenland Vlag van Griekenland
Lamia (Griekenland)
Lamia
Situering
Periferie Centraal-Griekenland
Coördinaten 38° 50′ NB, 22° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 947,006 km²
Inwoners
(2011[1])
74.720
(79 inw./km²)
Hoogte 0 tot 2080 m
Politiek
Burgemeester Giorgios Kotronias (sinds 2011)
Overig
Postcode(s) 350 16, 351 00
Netnummer(s) 22310
Kenteken MI
Website (en) Gemeente Lamia
Detailkaart
Kaart van Lamia
Gemeentegrenzen 2011
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Lamia (Grieks: Λαμία) is sinds 2011 een fusiegemeente (dimos) in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Centraal-Griekenland.

De vijf deelgemeenten (dimotiki enotita) van de fusiegemeente zijn:[2]

Lamia, de hoofdstad van het voormalige departement Fthiotida, is belangrijk als verkeersknooppunt en ligt in een dal tussen twee bosrijke gebergten: het ca. 1700 m hoge Othrýs- (Οθρύς) en het ca. 2100 m hoge Iti (Οίτη)-massief.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zicht op Lamia

De stad werd vermoedelijk niet eerder dan de 5e eeuw v.Chr. gesticht, maar de akropolis (de “Acrolamia”) beheerste de doorgangsweg naar Thessalia. Deze meest oostelijk gelegen stad in het gebied van de Maliërs in het Thessalische landschap Phthiotis, lag op 30 stadiën van de rivier Spercheus en 50 van de naar haar genoemde Malische Golf (Λαμιακός κόλπος / Lamiakós kólpos).

Ze gaf haar naam aan de zogenaamde “Lamische Oorlog” (323-322 v.Chr.), die volgde op de opstand van Athene en andere Griekse stadstaten tegen Antipater van Macedonië na de dood van Alexander de Grote. De Griekse coalitie slaagde erin Antipater in Lamia gedurende de winter van 323-322 in te sluiten.[3] In de lente werden zij echter verslagen, waarbij de Atheense aanvoerder Leosthenes sneuvelde. De Attische redenaar Hyperides hield voor de gesneuvelden een lijkrede die gedeeltelijk bewaard bleef.

In de 14e eeuw werd op de plaats van de antieke akropolis een Catalaans fort (kástro) gebouwd. In de Turkse tijd heette de stad Zeitoúni, misschien de verbastering van de naam El Cito, zoals de Catalaanse overheersers Lamia noemden.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In de buurt van Lamia ligt het riviertje genaamd Gorgopotamós, waar elk jaar rond eind november wordt herdacht hoe Griekse verzetsstrijders op instigatie van en in samenwerking met Britse commando’s de spoorwegbrug over de rivier opbliezen, zodat de Duitse aanvoerlijn voor zes weken onderbroken werd.

Op weg naar de Thermopylae staat, bij de zogenaamde Alamana-brug over de Sperchios-rivier, een monument dat verwijst naar een gebeurtenis in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Op 5 mei 1821 probeerde een strijdmacht van 500 Grieken, geleid door Athanásios Diákos en de bisschop van Amphissa de brug te verdedigen tegen een Turks hulpleger onder Omer Vrioni en Mechmet Pasja. De bisschop sneuvelde in de strijd, maar Diakos werd door de Turken doodgefolterd (zijn standbeeld staat op het Diakou-plein in Lamia).

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Lamia (Greece).
  • art. Lamia, in F. Lübker - trad. ed. J.D. Van Hoëvell, Classisch Woordenboek van Kunsten en Wetenschappen, Rotterdam, 1857, p. 516.