Naar inhoud springen

Landgoed Anderstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bean 19 (overleg | bijdragen) op 4 apr 2019 om 16:04. (→‎Functie: woord toegevoegd om de zin beter te laten lopen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Landgoed Anderstein
Natuurgebied
Landgoed Anderstein (Utrecht)
Landgoed Anderstein
Situering
Land Nederland
Locatie Maarsbergen, Woudenbergseweg
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 24′ OL
Informatie
Oppervlakte 2,20 km²
Foto's
Landgoed Anderstein
Villa Anderstein
Landgoed Anderstein
Locatie
Locatie Maarsbergen, Woudenbergseweg
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik kantoor
Bouw gereed 1913
Bouwinfo
Architect Jan Stuivinga
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 509004
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Landgoed Anderstein is een landgoed in Maarsbergen, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Het landgoed is ongeveer 220 hectare groot.

Geografie

Landgoed Anderstein ligt op de grens van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug, in Maarsbergen aan de Woudenbergseweg (provinciale weg N226) (niet te verwarren met de Woudenbergseweg in Zeist). Het landgoed, 220 hectare groot, omvat onder meer een golfbaan (100 ha), bossen, grasland en heidevelden. Er wordt een actief natuurbeheer toegepast waardoor zeldzame flora en fauna de ruimte krijgt en de golfbaan in het natuurlandschap is geïntegreerd.

Bebouwing

Op het landgoed staan verschillende gebouwen, zoals de villa Anderstein, een koetshuis en een dwarshuisboerderij met stallen.

Voorheen stond op dit terrein de hofstede Uilegat, welke toebehoorde aan Kasteel Maarsbergen. In 1852 werd deze hofstede gesloopt en vervangen door een grotere boerderij genaamd Anderstein. In 1903 werd het landgoed met alle gebouwen verkocht aan Hendrik Adriaan van Beuningen, de directeur van de Steenkolen Handels Vereniging. Zijn zoon, econoom en landbouwer Coenraad Samuel van Beuningen, liet in 1913 op het terrein van Anderstein een landhuis bouwen, Villa Anderstein genaamd. Hun erfgenamen zijn nog steeds eigenaar van het landgoed.

De villa, gebouwd in de Engelse landhuisstijl, heeft bijzondere kenmerken zoals groen houtwerk, een rond raampje en enkele pilaren die het balkon op de eerste verdieping afschermen. Het ontwerp werd geleverd door de Zeister architect Jan Stuivinga. De villa is in 1998 aangewezen als rijksmonument.[1] Landschapsarchitect Springer werd aangetrokken voor de aanleg van de tuin. In 1926 werd de tuin verrijkt met een openluchtzwembad met kleedhokje naar het ontwerp van S. van Bijl.

Functie

Tot 1985 fungeerde het landgoed als melkveehouderij en kaashandel. Door het melkquotum en de daling van de melkprijzen was dit niet langer rendabel. Daarom is besloten het boerenbedrijf te vervangen door een golfbaan, in 1987 in gebruik genomen, met respect voor de natuurwaarden. In het kader van de ontwikkeling van de ecologische hoofdstructuur van Nederland is sinds 2000 een stuk landbouwgrond rond Mandersloot ontwikkeld tot natuurgebied. De nog bestaande gebouwen, de villa en het koetshuis, zijn nu in gebruik als kantoor- en vergaderruimte.

Zie de categorie Landgoed Anderstein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.