Landwind (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Landwind SUV

Landwind is een Chinees automerk dat tot de Jiangling Holding behoort. (JMH) is ontstaan uit de voormalige Jiangxi Motors Company. In 2004 gingen de twee bedrijven Chang'an en JMC op in Jiangling, een staatsbedrijf en de tweede autofabrikant van China, waar ongeveer 120 autofabrikanten actief zijn.

Landwind in Europa[bewerken]

New Vision[bewerken]

In Europa wordt Landwind vertegenwoordigd door LWMC (Landwind Motor Corporation) Europe B.V., gevestigd in Tiel. De onderneming wordt geleid door CEO Peter Bijvelds, die medio 2005 het Chinese Landwind naar Europa haalde. De rallycoureur en ondernemer tekende daartoe een contract met de Chinese producent Jiangling Motors Holding en verwierf voor heel West-Europa de importrechten van de Landwind New Vision, een luxe, vierwielaangedreven SUV voor een ongekend lage aanschafprijs. Deze auto bood hetzelfde als terreinauto’s die destijds het dubbele of meer kostten.[bron?] Banken, verzekeringsmaatschappijen, toeleveringsbedrijven, geïnteresseerde dealerbedrijven en honderden kopers meldden zich bij Bijvelds.[bron?] De Landwind New Vision van toen had het uiterlijk van een Isuzu Rodeo annex Opel Frontera en werd aangedreven door motoren van Mitsubishi. De vraag nam explosieve vormen aan, tot eind 2005 een crashtest door de Duitse ADAC roet in het eten gooide. Intussen had Bijvelds al honderden bestellingen binnen. Een kleine 150 autobedrijven in Nederland, België en Duitsland hadden zich aangemeld voor een dealerschap. Ook andere Chinese merken als Chery, Geely en Great Wall keken met grote belangstelling naar de mogelijkheden van de Europese markt. De botsproef van de ADAC zorgde ervoor dat Landwind zich tijdelijk terugtrok van de Europese markt.

CV9[bewerken]

Landwind CV9 Flex Fuel
Landwind CV9

Na enkele jaren technologische ontwikkeling is Landwind in 2010 teruggekomen naar Europa met de moderne CV9, een auto van formaat Opel Zafira tegen de prijs van een Volkswagen Polo. Landwind heeft de Europese introductie van de CV9 grondig voorbereid. In samenwerking met TÜV Rheinland, RDW en TNO Automotive in Helmond zijn technische verbeteringen doorgevoerd. De auto heeft nu Europese typegoedkeuring verkregen, zodat hij in 27 landen van de Europese Unie toegelaten is. Landwind is de eerste Chinese autofabrikant met dit felbegeerde predicaat.

Ontwerp[bewerken]

De Landwind CV9 is ontworpen door het Italiaanse designbureau I.D.E.A. Het design is duidelijk afgestemd op de Europese smaak. Verder is veel gedaan om de carrosserie te versterken zodat die maximale bescherming biedt aan de inzittenden. Op diverse plaatsen in de carrosserie is versterkt staal toegepast en de portieren zijn voorzien van extra verstevigingsbalken. De motoren en de gehele aandrijving zijn mede ontwikkeld door de Duitse constructeur F.E.V., die ook motoren ontwikkelt voor Europese fabrikanten. De CV9 heeft de prijs van auto in het B- of C-segment, maar hij is een stuk groter. Hij komt op de markt met 1.6- of 2.0-liter motoren, als vier- of zespersoonsuitvoering, op benzine of lpg. Andere eigenschappen zijn de hoge zitpositie en de uitrusting met onder meer semiautomatische airconditioning, elektrische ramen en spiegels, lichtmetalen velgen en parkeersensoren.

Veiligheid[bewerken]

De Landwind CV9 is in het testcentrum van TüV Rheinland en bij TNO Automotive B.V. in Helmond getest op veiligheid. In een eerdere fase is de auto in China onder leiding van het internationaal vermaarde testcentrum IDIADA aan botsproeven onderworpen. De strenge normen van Euro NCAP zijn als graadmeter gehanteerd om de veiligheid te optimaliseren. De betrokkenheid van de TüV-TNO bij deze test is van belang voor de Duitse en Scandinavische markten. De CV9 is voorzien van een voetgangersvriendelijke voorbumper en motorkap, heeft extra verstevigingsprofielen in de portieren, gordelspanners en spankrachtbegrenzing, gordelverklikkers, voorin twee airbags en ISOFIX-bevestigingspunten in de achterbank. De carrosserie is gemaakt van extra sterk hoogwaardig staal. Met het oog op de grootst mogelijke veiligheid voor in de auto meereizende kinderen heeft Landwind nauw samengewerkt met TNO en kinderzitjesfabrikant Maxi Cosi. Er is een crashtest uitgevoerd met aan boord een kinderzitje van Maxi Cosi, bevestigd met het ISOFIX-systeem. Op 24 november 2010 voerde EuroNCAP een crashtest uit met de Landwind CV9. Hij behaalde een totale score van slechts 2 sterren.

Milieu[bewerken]

Ook in China wordt inmiddels gewerkt aan een beter milieu. Om deze reden is de nieuwe Landwind CV9 bijna volledig recycleerbaar. Tevens komt er op korte termijn een elektrische versie van de CV9. Landwind ontwikkelt namelijk momenteel van ieder van de modellen die in China worden geleverd een elektrische of hybride versie.

Externe links[bewerken]

Bron
  • Persbericht Landwind CV9.