Botsproef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een botsproef van een frontale botsing met een Hyundai Tucson.

Een botsproef of crashtest is een vorm van destructief onderzoek, met als doel de veiligheid van auto’s en andere voertuigen te testen in geval van een botsing of aanrijding. Hiertoe wordt met auto’s opzettelijk tegen bijvoorbeeld muren of andere auto’s gebotst, terwijl met sensoren wordt geregistreerd hoe hard bijvoorbeeld de klap van de impact is en wat de gevolgen zijn voor eventuele inzittenden. Als inzittenden van de auto worden meestal crashtestdummy's gebruikt.

Soorten[bewerken]

De frontale botsing is bij veel mensen de bekendste botsproef. Hierbij wordt een auto tegen een betonnen muur gereden met verschillende snelheden. Er bestaan echter ook varianten, zoals een gedeeltelijke frontale botsing, waarbij maar een klein deel van de voorkant van de auto daadwerkelijk de muur raakt. Hierdoor wordt de kracht van de botsing op een kleiner stuk van de auto uitgeoefend. Tevens wordt vaak getest op de effecten van een aanrijding van opzij, wat er gebeurt als een auto over de kop slaat, een botsing met een geleiderail, en een aanrijding met bijvoorbeeld een fietser of voetganger.

Data[bewerken]

Botsproeven worden altijd uitgevoerd volgens wetenschappelijke richtlijnen en veiligheidsvoorschriften. Botsproeven zijn vaak duur om uit te voeren daar er veel voorbereiding bij komt kijken en voor elke botsing een auto moet worden opgeofferd, dus wordt ernaar gestreefd zo veel mogelijk data te verzamelen bij 1 test. Behalve crash test dummies worden ook vaak versnellingsmeters, hogesnelheidscamera’s en sensoren op cruciale punten van de auto gebruikt voor het verzamelen van data.

Externe links[bewerken]