Las Lajas-basiliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Las Lajas basiliek)
Ga naar: navigatie, zoeken
Las Lajas-basiliek
Las Lajas-basiliek
Las Lajas-basiliek
Plaats Ipiales, Nariño, Vlag van Colombia Colombia
Gebouwd in 1916 - 1949
Architectuur
Architect(en) J. Gualberto Pérez
Lucindo Espinosa
Afmeting 600 m²
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Colombia

De Las Lajas-basiliek (Spaans: Santuario de Las Lajas) staat in de Colombiaanse stad Ipiales. De basiliek is gebouwd in een kloof waardoor de rivier de Guaitara stroomt. De kerk wordt soms aangeduid als de Las Lajas-kathedraal maar aangezien er geen bisschop aan deze kerk verbonden is, is het officieel geen kathedraal.

De naam Las Lajas is afgeleid van het Spaanse woord Laja. Dit is de naam van een sedimentair gesteente dat in de omgeving van de kerk voorkomt.

Legende[bewerken]

In 1754 kwamen een Indiaanse moeder en dochter in een noodweer terecht. Ze schuilden in de kloof. Op een bepaald moment begon de tot dan toe doofstomme dochter te spreken. Dit voorval werd in de omgeving al snel als een wonder opgevat.

In 1951 werd het meisje heilig verklaard door paus Pius XII.

Geschiedenis[bewerken]

In de 19e eeuw werd naar aanleiding van bovenstaande legende in de kloof een kleine kapel gebouwd.

Het huidige neogotische bouwwerk werd in de periode van 1916 tot 1949 gebouwd, ter vervanging van de kapel. Naar aanleiding van de heiligverklaring werd het gebouw in 1954 tot basilica minor verklaard.

In 2007 werden de zeven wonderen van Colombia gekozen via een wedstrijd in een krant. De Las Lajas-basiliek eindigde op de tweede plaats, net na de Zoutkathedraal in Zipaquirá.

Afbeeldingen[bewerken]