Spinners (vlinders)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lasiocampidae)
Spinners
Hageheld
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Lasiocampoidea
Familie
Lasiocampidae
Harris, 1841
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spinners op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De spinners (Lasiocampidae) zijn een familie van vlinders en de enige familie in de superfamilie van de Lasiocampoidea. In 2011 telde deze familie 1952 soorten in 224 geslachten.[1] Enkele soorten, zoals de hageheld en rietvink, zijn overdag actief. In Nederland en België komen zestien soorten voor.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De wollig behaarde en zwaar gebouwde vlinders hebben geen roltong en eten niet meer als imago. Ze eten hun reserves als rups bij elkaar. Waardplant zijn allerlei loofbomen. Deze middelgrote vlinders zijn meestal bruin of grijs met enkele witte stippen. De vrouwtjes zijn over het algemeen een stuk groter dan de mannetjes. De vleugelspanwijdte bedraagt meestal minder dan 4 cm.

De harige rupsen zijn meestal kleurig met witte strepen in de lengterichting. De haren kunnen huidirritatie veroorzaken. De rupsen zijn vaak vrij groot, ongeveer 5 tot 6 centimeter.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De eieren worden om takjes van de waardplant afgezet in banden van 100 tot 200 stuks. De rupsen leven samen in tenten of webben van zijde, waarin de zon fraai weerkaatst. Ze verpoppen zich in stevige, eivormige, papierachtige cocons.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor, met uitzondering van Nieuw-Zeeland.

Onderfamilies en enkele geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van het werk van Zolotuhin et al. van 2012, worden de Macromphalinae niet langer gehandhaafd op het niveau van onderfamilie.[2]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]