Lawyacado

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lawyacado
Plaats in Somalië Vlag van Somalië
Lawyacado
Lawyacado
Lawyacado
Situering
Gobolka Awdal, Somaliland
Coördinaten 11° 28′ NB, 43° 16′ OL
Algemeen
Inwoners (nov. 2001) 500 [1]
Hoogte 1 m
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Lawyacado (ook: Lowyacado, Lawyo'addo, Lowya Cadde, Lawya Caddo, Lowyado)[2] is een dorp in het District Zeila in de regio Awdal in het uiterste noordwesten van Somaliland; en is dus formeel gelegen in Somalië omdat Somaliland geen erkende staat is.

Lawyacado ligt aan de grens met Djibouti en aan de kust van de Golf van Aden. Aan de Djiboutische zijde van de grens ligt Loyada; het is de enige officiële grensovergang tussen beide landen.
Er staan drie zendmasten in het dorp. Lawyacado heeft geen haven; bootjes worden op het strand getrokken.

Lawyacado

Het district Zeila heeft nauwelijks een wegennet, doch slechts een paar ruwe zandpaden die alleen voor auto's met vierwielaandrijving begaanbaar zijn. Vanaf Lawyacado leidt zo'n 'weg' via het plaatsje Tokhoshi naar de districtshoofdstad Zeila en vandaar verder Somalië in. Vanwege deze slechte verbindingen maar ook vanwege clan-verwantschappen is de economie van dit gebied meer verweven met die van Djibouti dan met de rest van Somalië/Somaliland.

Klimaat: Lawyacado heeft een woestijnklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 30,0°C. Juli is de warmste maand, gemiddeld 35,9°C; januari is het koelste, gemiddeld 25,4°C. De jaarlijkse regenval bedraagt ca. 101 mm (ter vergelijking: in Nederland ca. 800 mm). Er is geen sprake van echte regenseizoenen; er valt het hele jaar weinig neerslag; nooit meer dan max. ± 17 mm per maand (november). De jaarlijkse neerslagfluctuaties zijn aanzienlijk.[3]

Externe links[bewerken]

  • 'Inzoombare' satellietfoto's van Lawyacado: hier en hier.
  • Kaarten van het District Zeila met de locatie van Lawyacado: hier en hier.
Bronnen en voetnoten
  1. Zie een schatting uit november 2001 in Survey - November 2001.pdf UNICEF AWDAL NUTRITION SURVEY REPORT, LUGHAYA AND ZEILA DISTRICTS.
  2. De naam Lawyacado wordt gebruikt door Google Maps. De namen Lowya Cadde en Lawya Caddo zijn afkomstig van de kaarten in de externe links; de naam Lowyado wordt gebruikt door UNICEF in een rapport over voedselsituatie, zie: Survey - November 2001.pdf UNICEF AWDAL NUTRITION SURVEY REPORT, LUGHAYA AND ZEILA DISTRICTS, January 2002. De naam Lawyo'addo wordt gebruikt in de Gizi Map of Somalia/Somaliland, 1:1.750.000 (ISBN 9786155010101). Er circuleren nog diverse andere schrijfwijzen op het internet; dit is een gevolg van het feit dat er geen eenduidige regels zijn voor de transcriptie van het Somalisch in (bijv.) het Engels.
  3. Zie: http://en.climate-data.org/location/651831/