Lederloopkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
lederloopkever
Carabus coriaceus1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Carabidae (Loopkevers)
Geslacht: Carabus (Schallebijters)
soort
Carabus coriaceus
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen lederloopkever op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De lederloopkever (Carabus coriaceus) is een kever uit de familie der loopkevers (Carabidae) en het geslacht van de schallebijters (Carabus). Het is de grootste loopkeversoort in Nederland.

Ondersoorten[bewerken]

  • Carabus coriaceus cerisyi (Dejean, 1826)
  • Carabus coriaceus coriaceus (Linnaeus, 1758)
  • Carabus coriaceus excavatus (Charpentier, 1825)
  • Carabus coriaceus kindermanni (Waltl, 1838)
  • Carabus coriaceus mediterraneus (Born, 1906)
  • Carabus coriaceus rugifer (Kraatz, 1877)

Beschrijving[bewerken]

De kever kan ongeveer 30 tot 40 millimeter lang worden en is daarmee een relatief grote soort. Hij heeft een vrij breed borststuk en achterlijf. De kleur is geheel zwart, de dekschilden hebben vele vrij grove putjes die elkaar soms raken waardoor ze op rimpeltjes lijken; duidelijke lengtegroeven ontbreken. Het halsschild en de kop zijn gladder; met name het halsschild heeft een paarse glans. De poten en antennes zijn zoals bij alle loopkevers sprieterig en de grote kaken zijn goed zichtbaar. Onder de dekschilden zitten de vleugels, maar vliegen doet deze soort niet. De larve is bruin van kleur en lijkt enigszins op een heel lange pissebed vanwege het met platen beschermde lichaam.

Levenswijze[bewerken]

Het is een snelle loper die vooral van wormen, slakken en aas leeft; levende prooien worden met verterende sappen ingespoten en de vloeibare inhoud wordt vervolgens opgezogen. Bij verstoring spuit de kever de maagsappen naar zijn belager ter verdediging. Ook de larve is carnivoor en leeft van wormen en slakken. De larve is meerjarig en heeft tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. Zowel larve als kever zijn nachtactief en verstoppen zich overdag.

Verspreiding[bewerken]

De lederloopkever leeft in liefst niet te droge loof- en gemengde bossen. Hij is niet algemeen en komt voor in grote delen van Europa. In Nederland is de soort voornamelijk te vinden in het zuiden maar is inmiddels ook in noordoost-Nederland waargenomen. In België komt de kever voor in de Ardennen.

Externe link[bewerken]