Lee Byung-chull

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lee Byung-chull
Lee Byung-chull
Persoonlijke informatie
Geboren 12 februari 1910
Geboorteplaats Gyeongsangnam-do
Overleden 19 november 1987
Overlijdensplaats Seoel
School Waseda-universiteit
Positie Oprichter van Samsung Group
Beroep Ondernemer
Bedrijf Samsung Group
Portaal  Portaalicoon   Economie

Lee Byung-chull, Koreaanse naam 이병철, (Uiryeong (Gyeongsangnam-do), 12 februari 1910Seoel, 19 november 1987) was de oprichter van de Samsung Group en een van de succesvolste zakenmannen van Zuid-Korea.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Byung-chull was een van de zonen van een rijke familie die veel grond bezat en volgde lessen aan de Waseda-universiteit maar haalde nooit zijn graad. Na de vroege dood van zijn vader gebruikte hij diens nalatenschap om een rijstmolen te openen in zijn woonplaats Kyungnam. Hij was hiermee niet erg succesvol en daarom begon hij een transportbedrijf met vrachtwagens in Daegu op 1 maart 1938, dat hij Samsung Trading Co. noemde, een voorganger van Samsung. Samsung betekent drie sterren, wat het oude logo verklaart.

Ondanks problemen in het begin met de heerschappij van Japan over Korea transporteerde Samsung in 1945 goederen door geheel Korea en andere landen. Het bedrijf werd in 1947 in Seoel gevestigd en was een van de tien grootste handelsbedrijven toen de Koreaanse Oorlog begon in 1950.[1] Met de verovering van Seoel door het Noord-Koreaanse leger werd Byung-chull gedwongen om zijn zaken te verhuizen naar Pusan. De massale invasie van Amerikaanse troepen en materieel in Pusan tijdens de oorlog de anderhalf jaar daarop volgend deed de zaken van Byung-chull zeer goed lopen.[1]

In 1953 stichtte Byung-chull Cheil Industries, dat zeer succesvol en winstgevend werd. Hij gebruikte de inkomsten van Cheil Industries om talloze andere bedrijven te starten, die producten verkochten in een breed scala van markten: textiel (Cheil Wool Textile Co.), auto's, verzekeringen, winkels (Shinsegae) en consumenten-elektronica. In 1961, toen generaal Park Chung-hee meer macht kreeg was Byung-chull in Japan, en gedurende enige tijd bleef hij in het buitenland. Uiteindelijk wist Byung-chull een overeenkomst te sluiten en keerde hij terug naar Zuid-Korea maar Samsung moest het bestuur over de banken die het had overgenomen overgeven en diende de economische richtlijnen van de regering te volgen.[1]

Byung-chull was later tijdens zijn loopbaan nog voorzitter van de Federation of Korean Industries en stond bekend als de rijkste man in Korea. Na zijn dood werd zijn huis (Ho-Am) geopend voor toeristen. Zijn collectie van Koreaanse kunst wordt gezien als een van de grootste en mooiste particuliere collecties in het land en een aantal objecten daaruit worden beschreven als nationale schatten door de Koreaanse regering. Ho-Am ligt op korte afstand van Everland-Park, het meest bekende attractiepark van Zuid-Korea (overigens in bezit van de Samsung Group).[2] In 1991 werd de Ho-Am-prijs ingesteld, genoemd naar Byung-chulls pseudoniem.

Zie de categorie Lee Byung-chul van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.