Lee Hsien Loong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lee Hsien Loong
Lee Hsien Loong
Lee Hsien Loong
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 李显龙
Traditioneel 李顯龍
Pinyin Lǐ Xiǎnlóng
Jyutping (Standaardkantonees) lei5 hin2 lung4
Zhuyin ㄌㄧˇ ㄒㄧㄢˇ ㄌㄨㄥˊ
Standaardkantonees Lěej Hìen-Long
Yale (Standaardkantonees) lei5 hin2 lung4
Minnanyu Lí Hián-liông

Lee Hsien Loong (Singapore, 10 februari 1952) is de minister-president van de republiek Singapore. Hij is de oudste zoon van Singapore's eerste premier, Lee Kuan Yew.

Hij ging naar de Katholieke Hogeschool van Singapore en studeerde daarna Engels en Mandarijn. Later volgde hij ook een studie Russisch. In 1971 kreeg Lee een beurs voor de militaire academie. Van 1974 tot 1978 studeerde hij wiskunde in Cambridge. Tot 1984 bleef hij in het Singaporese leger en behaalde uiteindelijk de rang van brigadegeneraal. Hier hield hij de bijnaam Brigadier Lee aan over. In 1984 werd Lee voor het district Teck Gee in het parlement gekozen voor de People's Action Party (PAP) van zijn vader. In 1986 werd hij lid van het Centraal Uitvoerend Comité van de PAP.

In oktober 1990 werd Lee Hsien Loong vicepremier van Singapore, onder Goh Chok Tong (PAP). Nadat er bij Lee kanker was geconstateerd trad hij in 1991 terug, maar na zijn herstel werd hij in 1994 opnieuw vicepremier. In augustus 2004 volgde hij Goh Chok Tong op als minister-president.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lee Hsien Loong op Wikimedia Commons.