Leger van de Drie Garantiën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De vlag van het Leger, dat als basis diende voor de latere Mexicaanse vlag

Het Leger van de Drie Garantiën (Spaans: Ejército Trigarante of Ejército de las Tres Garantias) was een leger dat ontstond nadat de Spaanse aanvoerder Agustín de Iturbide zijn leger voegde bij dat van de rebellen Guadalupe Victoria en Vicente Guerrero tijdens de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Dit leger werd gevormd op 24 februari 1821, na het ondertekenen van het plan van Iguala. Iturbide, Guerrero en Victoria beloofden zich in te zetten voor de drie garantiën: het Rooms-katholicisme, de onafhankelijkheid van Mexico en gelijkheid voor alle bevolkingsgroepen in het land. Deze garantiën werden uitgebeeld door de kleuren groen voor de onafhankelijkheid, wit voor het Rooms-katholicisme en rood voor de gelijkheid, waarmee de vlag van Mexico ontstond.

Het Leger wist al snel de overgebleven royalistische troepen te verslaan, zodat Iturbide en de Spaanse vicekoning Juan O'Donojú op 24 augustus het Verdrag van Córdoba tekenden, waarbij de Mexicaanse onafhankelijkheid erkend werd. Op dat moment bestond het Leger uit 7616 infanteristen, 7755 cavaleristen en 763 artilleristen met 68 kanonnen. Veel van hen werden later belangrijke politieke kopstukken.

24 februari, de dag van de oprichting van het leger, is tegenwoordig día de la bandera (dag van de vlag) in Mexico.