Leidse instrumentmakers School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 06:56. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Leidse instrumentmakers School
Leidse instrumentmakers School
Algemeen
Locatie Leiden
Opgericht 1901
Type MBO
Bevoegd gezag Stichting Leidse instrumentmakers School
Personen
Directeur Godelieve Bun
Overig
Website http://www.lis.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Leidse instrumentmakers School (afgekort LiS) is een school die MBO-opleidingen fijnmechanische techniek verzorgt. De school is gevestigd te Leiden aan de Einsteinweg 61. De opleiding biedt specialisaties op de terreinen metaal, glas, lasertechnologie en mechatronica.

Opleiding

De opleiding is op mbo niveau 4, en wordt beschouwd als hbo wat betreft leerstof en discipline. De opleiding duurt 4 jaar.

Geschiedenis

Gedenkplaat LiS voor MSG

De Leidse natuurkundige prof. Heike Kamerlingh Onnes wilde goede technici ter beschikking hebben ten dienste van zijn onderzoek. Hij richtte daarom in 1901 de Vereeniging tot Bevordering van de Opleiding tot Instrumentmaker en de instrumentmakersschool op. Daar werden de leerlingen opgeleid tot instrumentmakers en glasblazers, en na 1928 ook tot glasslijpers. De theoretische vakken werden van 1901 tot 1979 onderwezen door de school van het genootschap Mathesis Scientiarum Genitrix, die gaandeweg MSG is gaan heten.

In december 1997 is de school verhuisd van haar oude locatie aan het Rapenburg in de binnenstad (naast het Kamerlingh Onnes Laboratorium) naar het huidige adres in het Science Park.

Nieuwbouw

Door de snelle groei van de school was er meer ruimte nodig. Dit vanwege de uitbreiding van 300 naar 400 leerlingen. De aanbouw werd gefinancierd door onder anderen Alexander Pechtold. De school heeft hier drie miljoen euro voor gekregen.

De nieuwbouw werd vanaf schooljaar 2016-2017 in gebruik genomen en op 6 december 2016 geopend door koning Willem-Alexander.

Externe links