Lekturama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lekturama was een Nederlandse uitgeverij van boeken. Deze boeken, vaak uitgebracht in series met een relatief lage 'kennismakingsprijs' voor het eerste boek, werden als postorder verzonden en niet in de winkel verkocht.

Lekturama werd opgezet door de Rotterdamse zakenman Bram van Leeuwen ('Prince de Lignac') die ook de bedrijven Nederlands Talen Instituut (NTI, schriftelijke talencursussen) en Keurkoop (postorder) had opgericht. Lekturama was in de jaren 70 gevestigd aan de Hilledijk in Rotterdam. In 1980 werd het bedrijf, samen met enkele gelijkaardige bedrijven (onder meer het al genoemde Keurkoop, NTI en het Belgische Concordia Mail) aangekocht door het Vendex-concern, het moederbedrijf van Vroom & Dreesmann. Voor het Van Leeuwen-imperium werd 120 miljoen dollar betaald. In 1993 ging Lekturama samen met het NTI, en enkele maanden later werd de verlieslijdende combinatie geliquideerd door Vendex, dat zich tot zijn kernactiviteiten wilde beperken.

In de jaren 80 werd Lekturama verschillende malen op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie, en gekritiseerd door consumentenorganisaties, vanwege haar adverteer- en verkooppraktijken. Dit betrof in het bijzonder de prijzenfestivals, sweepstakes waarbij consumenten een ogenschijnlijk aanzienlijke kans op een grote prijs in het vooruitzicht werd gesteld als zij producten van Lekturama zouden afnemen.

Lekturama gaf veel boeken in serie uit, waaronder de series 'Meesters der schilderkunst', 'Wereldberoemde jeugdboeken', 'De Tweede Wereldoorlog', en 'Algemene ontwikkeling voor jonge mensen' met per boek een titel van de vorm '... en vele andere boeiende onderwerpen' (dus deels over het onderwerp uit de titel, en deels over van alles).[1]