Lemmet (mes)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het blad van een zwaard, zie Zwaard (wapen).
Enkele typen lemmets

Het lemmet is het gedeelte van een mes (of steekwapen) waarmee gesneden wordt.

Het deel waar men het mes beetpakt (het handvat) wordt heft genoemd. Aan het lemmet zit in het heft een lange pen, dit wordt de doorn of de angel genoemd.

Het lemmet van een zwaard, sabel, degen of bajonet wordt ook kling genoemd.

Verschillende vormen[bewerken]

Afhankelijk van het gebruik van het mes heeft het lemmet een andere vorm. Enkele bekende vormen lemmet bij messen zijn:

  • (S1) Een normaal lemmet heeft een gebogen rand en rechte rug. Het mes is zwaar en sterk voor zijn grootte. Door de gebogen vorm komt de kracht op een klein deel van het lemmet, waardoor het snijden gemakkelijker is. Dit mes kan zowel hakken als snijden.
  • (S2) Een trailing-point lemmet is sterk gebogen Dergelijke messen worden voor villen van dieren gebruikt.
  • (S3) Een drop-point lemmet loopt naar de punt toe symmetrisch weg en is vrij breed.Zwitserse legerzakmessen hebben vaak drop-point lemmets.
  • (S4) Een clip-point lemmet lijkt op een lemmet van een normaal mes. De bovenkant van het lemmet loopt naar de punt toe omlaag. Het snij gedeelte loopt naar de punt toe iets omhoog
  • (S5) Een schapenpootmes heeft een lemmetrug die bol naar de punt toe loopt. Het snijvlak is recht. Messen met een Schapenpootlemmet werden oorspronkelijk gemaakt om de hoeven van schapen te trimmen.
  • (S6) Een Wharncliffe lemmet heeft een vergelijkbaar profiel als het schapenpootmes, maar de kromming van de achterkant begint dichter bij de handgreep en is geleidelijker. Het lemmet is veel dikker dan bij een mes van vergelijkbare omvang. Deze Wharncliffe messen werden gebruikt door zeilers, omdat de vorm zodanig was dat verwonding klein was bij een plotselinge beweging van het schip.
  • (S7) Een speypoint lemmet heeft een enkele scherpe rechte rand die sterk omhoog krult. Het werd ooit gebruikt voor castratie van vee en nu voor het villen van pelsdieren.

Galerij[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek