Sabel (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sabel is een meestal gebogen slag- en steekwapen met één snede, onder meer gebruikt in de schermsport.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Sabels van vroeger

De sabel werd initieel vooral gebruikt door militairen, meer bepaald, door de cavalerie. Omdat officieren, ook buiten de cavalerie veelal te paard gingen, behoort de sabel nu nog tot het gala-uniform van veel officieren.

Een militaire sabel heeft per definitie een gekromde kling. Door deze kromming is een sabel effectief bij een (snijdende) slag, zoals gebruikt door de huzaren van de lichte cavalerie. Dit in tegenstelling tot een recht wapen dat effectiever is bij steken, zoals bij een frontale aanval in rengalop, zoals uitgevoerd door de zware cavalerie (kurassiers, karabiniers). De kromming van de kling heeft daarnaast als (beperkt) voordeel dat het in vergelijking tot een recht even lang wapen gemakkelijker uit de schede getrokken kan worden, hoewel normaal gesproken het gevecht wordt aangegaan met een vooraf getrokken sabel.

Hoewel de sabel al in de 10e eeuw opdook, duurde het tot de 18de eeuw tot het wapen in de napoleontische tijd werkelijk populair werd en de degen en het rapier verdrong. Rond 1900 werd bij de cavalerie de gekromde sabel weer vervangen door rechte wapens.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 19de eeuw kwamen er ook steeds meer burgerschermverenigingen.[1] In 1896 maakte de sabelsport voor de eerste keer deel uit van de Olympische Spelen. Het sportwapen van nu is een lichtgewicht versie van het oorspronkelijke wapen, dat een breder (en daarmee zwaarder) lemmet had met een lichte kromming.

In de olympische schermsport heeft de sabel een rechte kling. Bij Historische Europese Krijgskunsten of historisch schermen is het blad veelal wel licht gebogen. Bij het gebruik van de sabel worden treffers toegebracht met de punt, de snijkant, tegensnijkant of de platte kanten van het wapen. Maar het is vooral een slagwapen, waarbij er niet zo gefocust wordt op het raken met de punt van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen.

Naast de schermsport wordt de sabel ook gebruikt bij tentpegging. Hierbij wordt gebruikgemaakt van historische militaire sabels of replica's hiervan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Puype, J.P. (1981) Blanke Wapens, Nederlandse slag- en steekwapens sinds 1600, Lochem: Uitgeversmaatschappij de Tijdstroom bv

Zoek sabel op in het WikiWoordenboek.