Sabel (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sabel is een meestal gebogen slag- en steekwapen met één snede, onder meer gebruikt in de schermsport.

Militair[bewerken]

Sabels van vroeger

De sabel werd initieel vooral gebruikt door militairen, meer bepaald, door de cavalerie. Omdat officieren, ook buiten de cavalerie veelal te paard gingen, behoort de sabel nu nog tot het gala-uniform van veel officieren.

Een militaire sabel heeft per definitie een gekromde kling. Door deze kromming is een sabel effectief bij een (snijdende) slag, zoals gebruikt door de huzaren van de lichte cavalerie. Dit in tegenstelling tot een recht wapen dat effectiever is bij steken, zoals bij een frontale aanval in rengalop, zoals uitgevoerd door de zware cavalerie (kurassiers, karabiniers). De kromming van de kling heeft daarnaast als (beperkt) voordeel dat het in vergelijking tot een recht even lang wapen gemakkelijker uit de schede getrokken kan worden, hoewel normaal gesproken het gevecht wordt aangegaan met een vooraf getrokken sabel.


Hoewel de sabel al in de 10e eeuw opdook, duurde het tot de 18de eeuw tot het wapen in de napoleontische tijd werkelijk populair werd en de degen en het rapier verdrong. Rond 1900 werd bij de cavalerie de gekromde sabel weer vervangen door rechte wapens.

Sport[bewerken]

Vanaf de 19de eeuw kwamen er ook steeds meer burgerschermverenigingen.[1] In 1896 maakte de sabelsport voor de eerste keer deel uit van de Olympische Spelen. Het sportwapen van nu is een gestileerde versie van het oorspronkelijke wapen, dat een plat lemmet had met een lichte kromming.

In de schermsport heeft de sabel een rechte kling. Bij het gebruik van de sabel worden treffers toegebracht met de punt, de snijkant, tegensnijkant of de platte kanten van het wapen. Maar het is vooral een slagwapen, waarbij er niet zo gefocust wordt op het raken met de punt van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek sabel in het WikiWoordenboek op.