Sabel (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een sabel is een meestal gebogen slag- en steekwapen met één snede, onder meer gebruikt in de schermsport.

Geschiedenis[bewerken]

Sabels van vroeger

De sabel werd initieel vooral gebruikt door militairen, meer bepaald, door de cavalerie. Omdat officieren veelal te paard gingen, behoort de sabel nu nog tot het gala-uniform van veel militaire commandanten.

Het sportwapen van nu is een gestileerde versie van het oorspronkelijke wapen, dat een plat lemmet had met een lichte kromming. Die kromming diende ertoe het wapen snel te kunnen hanteren in het te paard voorbijgaan van de tegenstander. Hoewel de sabel al in de 10e eeuw opdook, duurde het tot de 18de eeuw tot het wapen werkelijk populair werd en de degen en het rapier verdrong. Vanaf de 19de eeuw kwamen er ook steeds meer burgerschermverenigingen.[1] In 1896 maakte de sabelsport voor de eerste keer deel uit van de Olympische Spelen. Pas in de 21ste eeuw konden ook dames binnen de sabelsport deelnemen aan de Olympische Spelen.[2]

Sport[bewerken]

In de schermsport is de sabel naast de floret en degen één van de gebruikte wapens in het wedstrijdcircuit. Schermen met de sabel is voor zowel dames als heren een olympische sport.

Het wapen[bewerken]

Bij het gebruik van de sabel worden treffers toegebracht met de punt, de snijkant, tegensnijkant of de platte kanten van het wapen. Maar het is vooral een slagwapen, waarbij er niet zo gefocust wordt op het raken met de punt van het wapen.

Trefoppervlak[bewerken]

Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek sabel in het WikiWoordenboek op.