Lennart van der Meulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Lennart van der Meulen (Delft, 23 maart 1959) is voormalig directeur van de VPRO.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na een studie Bestuurskunde in Stockholm en Sociale Wetenschappen in Utrecht ging Van der Meulen in 1986 aan de slag bij D66. Dit deed hij eerst als stafmedewerker en later als landelijk campagneleider.

Van der Meulen rondde zijn politieke carrière af als politiek adviseur van de staatssecretaris voor media en cultuur, Aad Nuis. In 1997 zette hij zijn loopbaan verder als Commissaris programmatoezicht bij het Commissariaat voor de Media. Hij was onder andere columnist bij Adformatie, voorzitter van Filminvesteerders Nederland en netcoördinator van Nederland 3 en Nederland 2 voordat hij in 2009 algemeen directeur werd van de VPRO.

In maart 2023 was hij door ziekte genoodzaakt zijn functie als directeur over te dragen. Hierop werd hij ditzelfde jaar geridderd.[1]

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter Commissie Cultuurnota 2013 – 2016 gemeente Utrecht in 2013. Oprichter Belgisch Filmfestival met Louis Hartlooper Utrecht in 2014. Medeauteur manifest Onbegrensd over een humaan vluchtelingenbeleid in 2015. Oprichter in 2015 van Net in Nederland (NiNl), een video ondemand platform voor migranten met in Arabisch en Engels ondertitelde programma’s en journaals van de publieke omroep. Van der Meulen heeft bestuursfuncties bekleed voor o.a. het Holland Festival, Stichting filmeducatie The Moviezone, Stichting Investeringsfaciliteit voor de Film en Scholenstichting St. Michaël, College van Omroepen (CVO) en Kunsten ‘92. Sinds 2014 is Van der Meulen voorzitter Raad van Toezicht TivoliVredenburg en sinds 2015 voorzitter CoBO-fonds.