Lenothrix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lenothrix
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2017)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht:Lenothrix
Miller, 1903
Soort
Lenothrix canus
Miller, 1903
Lenothrix op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Lenothrix is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt op het eiland Tuangku (ten noordwesten van Sumatra), in Sarawak en op het schiereiland Malakka. Mogelijk zijn zijn nauwste verwanten Pithecheir en Pithecheirops. De enige soort is L. canus. Behalve zijn specialisaties voor het leven in bomen is Lenothrix een van de meest primitieve geslachten van de muizen en ratten van de Oude Wereld, een identiteit die lang verborgen is toen L. canus als een soort van Rattus werd gezien. Kadarsanomys sodyi is oorspronkelijk ook als een ondersoort van L. canus beschreven.

Lenothrix is een in bomen levende rat met kleine oren. De wollige rugvacht is grijs tot grijsbruin; de onderkant van het lichaam is crèmekleurig, wit of lichtbruin. De zeer lange staart is in het twee derde deel dat het dichtste bij het lichaam zit bruin; de rest is wit. De achtervoeten zijn kort en breed. Vrouwtjes hebben 1+2+2=10 mammae.

Deze soort heeft twee ondersoorten:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Musser, G.G. 1981. Results of the Archbold Expeditions. No. 105. Notes on systematics of Indo-Malayan murid rodents, and descriptions of new genera and species from Ceylon, Sulawesi, and the Philippines. Bulletin of the American Museum of Natural History 168:225-334.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. Pp. 894-1531 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2 vols., 2142 pp. ISBN 978-0-8018-8221-0