Leo Aerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leo Petrus Jacobus Silvinus Aerden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 27 december 1928
Plaats Roosendaal
Overleden 9 november 2003
Plaats Roosendaal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Leo Petrus Jacobus Silvinus (Leo) Aerden (Roosendaal, 27 december 1928 - Roosendaal, 9 november 2003) was een Nederlandse geschiedkundige, rooms-katholiek priester en docent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Adjunct-secretaris bisdom Breda[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn priesterwijding in 1953 studeerde hij geschiedenis in Leuven en Rome. In 1957 studeerde hij af en werd enkele maanden adjunct-secretaris van het bisdom Breda. Vervolgens werd hij benoemd tot docent kerkgeschiedenis aan het grootseminarie van het bisdom Breda in Hoeven.

Moderator[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967, na de opheffing van het diocesaan grootseminarie, werd hij aangesteld tot moderator en godsdienstleraar van de Maria-kweekschool (later Pedagogische Academie Sint Frans) te Breda. In 1976 werd hij hoofddocent aan het Moller-instituut in Tilburg.

Vicaris-generaal bisdom Breda[bewerken | brontekst bewerken]

Leo Aerden was sinds 21 mei 1982 lid van het kapittel van het bisdom Breda en vanaf 1988 proost van dit hoogste adviescollege van de bisschop van Breda. Van 1 januari 1984 tot 1 januari 1999 was hij vicaris-generaal van het bisdom Breda. Aerden was nog in functie als proost van het kapittel, als medewerker aan de kerkelijke rechtbank van het bisdom Breda en als voorzitter van de Diocesane Katholieke Schoolraad.

Nevenfunctie[bewerken | brontekst bewerken]