Begraafplaats van De Moeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Les Moeres Communal Cemetery)
Begraafplaats van De Moeren
Toegang tot de begraafplaats
Plaats De Moeren Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De begraafplaats van De Moeren is een gemeentelijke begraafplaats in de tot de Franse gemeente Gijvelde behorende plaats De Moeren. De begraafplaats ligt 90 m ten noorden van het dorpscentrum (Kerk Notre-Dame-de-l'Assomption).

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Les Moeres Communal Cemetery
Britse graven
Locatie De Moeren, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 68
Ongeïdentificeerd 29
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Op de begraafplaats bevinden zich 68 Britse militaire graven uit de Tweede Wereldoorlog waaronder 29 die niet meer geïdentificeerd konden worden. De graven liggen aan de oostkant van de begraafplaats, verdeeld over twee rijen. Daarbij staat ook het Cross of Sacrifice. De perken werden ontworpen door Paul Cornu. Voor drie slachtoffers werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet meer gelokaliseerd konden worden. De Britse perken worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan daar geregistreerd als Les Moeres Communal Cemetery.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Moeren was eind mei 1940 in handen van de British Expeditionary Force. Zij waren op terugtocht naar Duinkerke toen hier zware gevechten uitbraken voor het behoud van dit punt om zo de aftocht veilig te stellen. Alle slachtoffers die hier begraven zijn werden gedood bij de verdediging van het dorp tijdens de laatste week van mei en begin juni 1940.

Zie de categorie Les Moeres Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.