Leslie Gossage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leslie Gossage
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 3 februari 1891
Liverpool
Overleden 8 juli 1949
Sussex
Begraven St Margaret the Queen Churchyard, Buxted, Wealden District, East Sussex, Engeland[1]
Land/partij Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Royal Flying Corps
Air Force Ensign of the United Kingdom.svg Royal Air Force
Dienstjaren 19121944
Rang UK-Air-OF8.svg Air Marshal
Eenheid Royal Field Artillery
No. 6 Squadron RAF
Leiding over School of Army Cooperation
No. 56 Squadron RAF
No. 8 Squadron RAF
No. 1 Wing RAF
RAF Balloon Command
British Forces Aden
RAF-groep nr. 11
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog

Ernest Leslie Gossage (Liverpool, 3 februari 1891Sussex, 8 juli 1949) was een Britse officier van de Royal Flying Corps en de Royal Air Force (RAF). Hij diende zowel in de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Gossage werd in 1912 als tweede luitenant toegevoegd aan de Royal Field Artillery.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak was Gossage steeds een tweede luitenant bij de Royal Field Artillery, waar hij het eerste oorlogsjaar verbleef. Op 12 mei 1915 werd hij toegelaten tot de Royal Flying Corps (RFC) waar hij als piloot werd toegevoegd aan de RFC-squadron nr. 6. Daar steeg hij snel in rang en was aan het einde van de oorlog een luitenant-kolonel.

Op 5 september 1915 bereikte hij de rang van kapitein en flight commander van de RFC-squadron nr. 6. In 1916 volgde de promotie tot majoor en werd hem het commando gegeven over de No. 56 Squadron en nam later in dat jaar het commando over RFC-squadron nr. 8 over. In 1917 werd Gossage tot slot bevorderd tot luitenant-kolonel en kreeg het commando over de Royal Flying Corps’ 1st Wing.

Toen de Royal Air Force op 1 april 1918 werd opgericht ging Gossage mee over en werd benoemd tot Staff officer bij het Directoraat van Operaties en Intelligentie. Hij bleef voor de rest van zijn militaire carrière bij de RAF en bereikte in 1944 de rang van air marshal.

Na zijn pensioen van de reguliere dienst bij de Royal Air Force ging Gossage akkoord met een terugkeer om de rol van commandant Air Cadets op zich te nemen, na het pensioen van Air Commodore John Adrian Chamier. Hij bleef tot 1946 op deze post.

Militaire loopbaan[bewerken]

Army

RAF

Decoraties[bewerken]