Leslie Gossage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ernest Leslie Gossage (Liverpool, 3 februari 1891Sussex, 8 juli 1949) was een Britse officier van de Royal Flying Corps en de Royal Air Force (RAF). Hij diende zowel in de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Gossage werd in 1912 als tweede luitenant toegevoegd aan de Royal Field Artillery.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak was Gossage steeds een tweede luitenant bij de Royal Field Artillery, waar hij het eerste oorlogsjaar verbleef. Op 12 mei 1915 werd hij toegelaten tot de Royal Flying Corps (RFC) waar hij als piloot werd toegevoegd aan de RFC-squadron nr. 6. Daar steeg hij snel in rang en was aan het einde van de oorlog een luitenant-kolonel.

Op 5 september 1915 bereikte hij de rang van kapitein en flight commander van de RFC-squadron nr. 6. In 1916 volgde de promotie tot majoor en werd hem het commando gegeven over de No. 56 Squadron en nam later in dat jaar het commando over RFC-squadron nr. 8 over. In 1917 werd Gossage tot slot bevorderd tot luitenant-kolonel en kreeg het commando over de Royal Flying Corps’ 1st Wing.

Toen de Royal Air Force op 1 april 1918 werd opgericht ging Gossage mee over en werd benoemd tot Staff officer bij het Directoraat van Operaties en Intelligentie. Hij bleef voor de rest van zijn militaire carrière bij de RAF en bereikte in 1944 de rang van air marshal.

Na zijn pensioen van de reguliere dienst bij de Royal Air Force ging Gossage akkoord met een terugkeer om de rol van commandant Air Cadets op zich te nemen, na het pensioen van Air Commodore John Adrian Chamier. Hij bleef tot 1946 op deze post.

Decoraties[bewerken]

Bronnen[bewerken]