Begraafplaats van Leuze-en-Hainaut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Leuze Communal Cemetery)
Ga naar: navigatie, zoeken
Begraafplaats van Leuze-en-Hainaut
Toegang tot de begraafplaats
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Leuze-en-Hainaut Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Leuze-en-Hainaut is een gemeentelijke begraafplaats gelegen in de Belgische stad Leuze-en-Hainaut. De begraafplaats ligt 750 m ten zuidoosten van het stadscentrum.

Britse oorlogsgraven[bewerken]

Leuze Communal Cemetery
Brits perk
Brits perk
Locatie Leuze-en-Hainaut, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 64
Ongeïdentificeerde slachtoffers 2
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Geschiedenis[bewerken]

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Leuze bleef het grootste deel van de oorlog onder Duitse bezetting. De begraafplaats werd toen door hun medische eenheden gebruikt om de overleden gewonden en zieken te begraven. Na de oorlog werden deze graven naar een Duitse begraafplaats overgebracht. Pas op 10 november 1918 werd de stad door de Commonwealth troepen bevrijd waarna de begraafplaats nog gedurende twee weken door de No. 44 en No. 2 Canadian Casualty Clearing Stations (veldhospitalen waar de slachtoffers werden getrieerd) werd gebruikt.

Direct na de ingang van de begraafplaats ligt een perk met 57 Britse, 1 Nieuw-Zeelands en 1 Frans graf uit de Eerste Wereldoorlog. De meeste stierven in 1918, enkele in 1919. Er ligt ook 1 graf van een Russische krijgsgevangene.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Er liggen ook 4 Britse slachtoffers (waarbij 2 niet geïdentificeerde) uit de Tweede Wereldoorlog die sneuvelden tijdens de Duitse opmars in mei 1940 waarbij het Britse expeditieleger zich terugtrok naar Duinkerke.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd als Leuze Communal Cemetery.