Leven lang leren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leven lang leren staat voor het volgen van onderwijs naast de professionele loopbaan.

In Nederland stimuleert de Rijksoverheid het volgen van onderwijs door volwassenen, zowel werkenden als werkzoekenden, om zo beter aansluiting te vinden bij de veranderende arbeidsmarkt. Doel is om door middel van Leven Lang Leren de kansen op werk te vergroten en/of de flexibiliteit van mensen op de arbeidsmarkt te garanderen.

Hoewel de filosofie al decennia lang een terugkerend onderwerp was,[1][2][3] kreeg de term Europabreed betekenis toen de Europese Unie 1996 uitriep tot het 'Jaar van een leven lang leren'.[4]

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

Leven Lang Leren stimuleert volwassen tot het volgen van onderwijs (bijvoorbeeld cursussen of een gerichte opleiding) middels subsidies, ervaringscertificaten en/of een vorm van studiefinanciering die het volgen van onderwijs aantrekkelijker maakt. Het kabinet maakt jaarlijks een begroting voor de kosten van de Leven Lang Leren regeling, welke door verschillende bedrijfssectoren minimaal wordt verdubbeld.[5] Het uiteindelijke doel is om de arbeidsmarkt te verbeteren en de Nederlandse economie concurrerend te houden ten opzichte van andere landen.