Li An Phoa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
29-09-2022
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Li An Phoa is een Nederlandse filosofe en ecologe. Ze is gekend door haar wandelingen en haar strijd voor drinkbare rivieren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Li An Phoa groeide op in Capelle aan den IJssel met 2 zussen met twee fysiotherapeuten als ouders.[1]

In 2005 bracht ze enkele winters en zomers door in Canada op en rond de Rupert waar ze steeds van de rivier dronk. [2][3] Enkele jaren later werd een dam gebouwd en was de rivier ondrinkbaar geworden. Sindsdien wandelt ze rivieren af om respect voor dit ecosysteem. Ze wandelde van Mexico naar Canada en ook door de Kaukasus en de Alpen.[4] In 2018 wandelde ze de Maas af van bron tot monding als oproep voor drinkbare rivieren.[5] Deze tocht is het onderwerp van de documentaire-drieluik De Boeddhistische Blik : Drinkbare Maas: voettocht van een vrouw met een missie.[6] In 2021 wandelde ze de IJssel af.[7]

In 2020 richtte Phoa de stichting drinkable rivers op. Daarnaast is ze lesgever van een nomadische school.[8]

Ze schreef samen met haar partner, journalist Maarten van der Schaaf, het boek Drinkbare rivieren. Met haar partner is ze woonachtig in Amsterdam.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2022 - Drinkbare rivieren[9]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]