Litoria cyclorhyncha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Litoria cyclorhyncha
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amphibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Hylidae (Boomkikkers)
Onderfamilie: Pelodryadinae
Geslacht: Litoria
Soort
Litoria cyclorhyncha
(Boulenger, 1882)
Litoria cyclorhyncha op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Litoria cyclorhyncha is een kikker uit de familie boomkikkers (Hylidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1882. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Litoria punctata gebruikt. De naam was vroeger anders, de soortnaam werd gespeld als Litoria cyclorhynchus. De soort wordt ook wel zaagkikker genoemd, omdat de paarroep van de mannetjes lijkt op het geluid van het doorzagen van een plank.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze boomkikker wordt tot 8 centimeter lang en is te herkennen aan de uniforme meestal lichtbruine tot -grijze basiskleur en de fel afstekende ronde groene vlekken over het hele lichaam. De binnenzijde van de dijen is gitzwart met knalgele vlekken die dienen als schrikkleur. De groene vlekken steken nog eens extra af omdat ze dun geel omzoomd zijn, maar er is variatie mogelijk waarbij de vlekken wat vager zijn. De pupil is horizontaal en de ogen oranje met een langwerpige groene oogvlek achter het oog tot in de nek. De boomkikker is veel fijner gebouwd dan de koraalteenboomkikker (Litoria coerulea) en de kop is platter.[3]

Voorkomen en habitat[bewerken]

De kikker leeft langs de zuidkust van westelijk Australië, waar hij meestal in permanente poelen en meren te vinden is. Liefst met een brede rietkraag om zich in te kunnen verschuilen en het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals insecten maar ook de eigen kikkervisjes zijn niet veilig. Litoria cyclorhyncha is niet heel erg aan water gebonden en leeft in bomen al gaat de kikker nooit ver uit de buurt van water. Meestal in takken direct boven een beekje of bron, hoewel ook wel eens op de bodem gejaagd wordt.

Bronvermelding[bewerken]