Naar inhoud springen

Livadeia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Livadeia
Λιβαδειά
Plaats in Griekenland Vlag van Griekenland
Livadeia (Griekenland)
Livadeia
Situering
Provincie Centraal Griekenland
District Boeotia
Coördinaten 38° 26′ NB, 22° 52′ OL
Algemeen
Inwoners 31315
Hoogte 200 m
Overig
Postcode 321 00
Netnummer 22610
Kenteken ΒΙ
Website Officiële website
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Livadeia (Λιβαδειά Livadiá ) is een plaats in centraal Griekenland. Het is de hoofdstad van het district Boeotia. In het oude Griekenland was het bekend als Lebadeia.

Lebadeia (Oudgrieks: Λεβάδεια) was in de oudheid een stad in Boeotië, ten westen van het Copaïs-meer en ten noorden van de berg Helikon. Lebadeia was vooral bekend om het daar gevestigde orakel van Trophonios. Dit orakel was op zijn beurt weer verbonden met de tempel van Zeus, waarvan nog resten gevonden zijn bij de huidige, naar de profeet Elias genoemde heuvel. Deze tempel is nooit helemaal afgekomen, ondanks een forse donatie van de koning der Seleuciden, Antiochus IV Epiphanes.

Het werd beroemd in de wereld van de Oudheid, en zelfs door de koning van Lydië, Croesus, bevraagd. Croesus wilde weten of er een kans bestond op het verslaan van de Perzen, mocht hij tegen hen ten strijde trekken. Wat het orakel antwoordde vertelt de geschiedenis niet.[1] Het orakel heeft lang bestaan (tot in de 2e eeuw n. Chr); op de locatie zelf stond onder andere een beeld van de Griekse beeldhouwer Praxiteles.

Lebadeia speelde een rol in de zogenaamde Boeotische Bond, een stedenverband dat tussen 446 v.Chr. en - met een tweetal lange onderbrekingen - 146 v. Chr een tegenwicht bood tegen de andere, machtiger steden van Griekenland, o.a. Athene en Korinthe.