Livingstonewatervallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Livingstonewatervallen
Livingstonewatervallen in de buurt van Kinshasa
Livingstonewatervallen in de buurt van Kinshasa
Locatie Pool Malebo
Hoogte 270 meter
Coördinaten 4° 19′ ZB, 15° 12′ OL
Livingstonewatervallen
Livingstonewatervallen

De Livingstonewatervallen (Frans: Chutes Livingstone) zijn een reeks elkaar opvolgende watervallen in de benedenloop van de Kongostroom in het afwateringsgebied Pool Malebo in Congo-Kinshasa.

De watervallen zetten een daling in van 270 meter over een afstand van 350 kilometer en eindigen in de buurt van Matadi in de provincie Kongo-Central. De rivier heeft het hoogste debiet doorstromend water in de wereld na de Amazone in Brazilië die vrijwel geen watervallen kent behalve in de buurt van de bronnen. De laagste stroomversnellingen van de Livingstonewatervallen zijn daarom de grootste waterval ter wereld in termen van debiet, mits men stroomversnellingen tot de watervallen rekent.

Aangezien David Livingstone alleen de bovenloop van de Kongorivier onderzocht, heeft hij dit deel van Centraal-Afrika nooit bezocht. De watervallen werden naar hem vernoemd door de journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley.

De aanwezigheid van de watervallen maakte aan het eind van de 19e eeuw de aanleg van de Spoorlijn Matadi-Leopoldstad noodzakelijk.