Lodaline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geëmailleerd reclameschild voor Lodaline

Lodaline is een afwasmiddel, dat vroeger per liter in een fles werd verkocht en tegenwoordig in een moderne verpakking van 500 ml wordt geleverd. Het werd indertijd geproduceerd in de Lodafabriek aan de Teteringsedijk te Breda, waar alle Lodazeep werd gemaakt. In ieder geval in 1953 bestond dit alkalivrij afwasmiddel reeds. De zeepfabriek werd overgenomen door het Britse bedrijf McBride. Op 31 augustus 2004 stopte de productie van schoonmaakmiddelen in Breda en werd overgeplaatst naar Ieper in België. Hierbij vielen 135 ontslagen.

Naar verluidt[1] bestond Lodaline uit vetalcoholsulfonaat, dat onder de merknaam Teepol door Shell Pernis werd gemaakt en in Breda sterk werd verdund, geparfumeerd en in flessen afgevuld. Shell mocht geen wasmiddelen aan consumenten leveren door de in 1922 overeengekomen Candles agreement met Unilever.[2]

Het grote succes kwam door marketing. Er werd in de fles speelgoed meegeleverd, bestaande uit zo’n 5 of 6 puzzelstukjes van auto’s, dieren en bootjes. Iedere fles afwasmiddel bevatte een stukje. Met sterke kleuren en een aparte vormgeving was dit klaarblijkelijk aansprekend.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]