Lodi (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lodi
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Lodi (Italië)
Lodi
Situering
Regio Lombardije
Provincie Lodi
Coördinaten 45° 19′ NB, 9° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 41 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
44.709[1]
(985 inw./km²)
Hoogte 87 m
Overig
Postcode 26900
Aangrenzende gemeenten Dovera, Boffalora d'Adda, Tavazzano con Villavesco, Montanaso Lombardo, Corte Palasio, Lodi Vecchio, San Martino in Strada, Cornegliano Laudense, Pieve Fissiraga
Beschermheilige San Bassiano
ISTAT-code 098031
Detailkaart
Locatie van Lodi in Lodi
Locatie van Lodi in Lodi
Portaal  Portaalicoon   Italië

Lodi is een stad in het zuiden van Lombardije, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ongeveer 41.000 inwoners.

Lodi is gelegen op een heuvel in de Povlakte, 20 kilometer ten zuidoosten van Milaan aan de Autostrada del Sole, en aan de rivier Adda. De stad werd in 1158 gesticht nabij het door Milaan verwoeste Laus Pompeia door Frederik Barbarossa.

De Vrede van Lodi, ook bekend als Verdrag van Lodi was een vredesakkoord tussen Milaan, Napels en Florence. Het werd ondertekend op 9 april 1454 in Lodi, in het klooster San Domenico, aan de oevers van de Adda. Het verdrag maakte een einde aan de lange strijd tussen Milaan en Venetië in de terraferma.

Op 10 mei 1796 versloeg Napoleon er de Oostenrijkers, in de eerste grote veldslag in zijn carrière als generaal. Het was echter geen grote overwinning, vermits het Oostenrijkse leger kon ontsnappen.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://demo.istat.it/?l=it.