Loge Saint Napoléon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Napoléon
Zegel van Loge Saint Napoleon uit 1810
Zegel van Loge Saint Napoleon uit 1810
Obediëntie Grand Orient de France
Kleur(en)         
Geschiedenis
Constitutie 15 oktober 1810
Opheffing 12 juni 1814
Opgegaan in Loge Willem Fredrik
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Zegel van Loge Willem Fredrik, in 1813 opgericht door leden van Loge Saint Napoléon
Monogram van Loge Willem Fredrik

Loge Saint Napoléon is een Franse Vrijmetselaarsloge in Amsterdam opgericht op 15 oktober 1810 onder het Grand Orient de France (GODF). Na de val van de Franse Republiek komt in 1813 het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden tot stand. De leden van Loge Saint Napoléon richten met instemming van Koning Willem I in 1814 een nieuwe loge in zijn naam op onder de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, te weten Loge Willem Fredrik. Op deze manier verzekert de Koning zich van de steun van de Amsterdamse loge, die veel bestuurders telt onder zijn leden.

Wedergeboorte: 2017[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de jaren voorafgaand aan 2017 ontstaat er tussen broeders van Loge Willem Fredrik een verschil van mening over:

  • Het verplichte gebruik van de Bijbel in de loge als een van de grote lichten
  • Het niet toelaten vrijmetselaars van irreguliere loges (waaronder ook vrouwelijke- en gemengde loges) bij open loges

Bij de opname van nieuwe leerlingen vrijmetselaar wordt aandacht besteed aan beide onderwerpen. Aangenomen broeders van Loge Willem Fredrik kunnen zich er niet op beroepen dat men niet wist van de regels waarbinnen de loge opereert. De inzichten bij aangenomen broeders kunnen zich echter verder ontwikkelen, waarna zij zich mogelijk niet meer kunnen vinden in de werkwijze van hun loge.

Wegens deze meningsverschillen besluit een groep ere-, en (oud-)bestuursleden in juli 2017 in samenwerking met het Grand Orient de France (GODF) de Loge Saint Napoleon formeel te heroprichten om zodoende op de Franse wijze, die naar hun mening toleranter en minder dogmatisch is, verder te gaan.

Moeder- en dochterloge[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Loge Willem Fredrik is ontstaan uit de leden van de Franse Loge Saint Napoléon en tegelijkertijd is de Franse Loge Saint Napoléon wedergeboren uit leden van de Nederlandse Loge Willem Fredrik. Binnen Loge Willem Fredrik leidt het hergebruik van de historische naam Saint Napoleon tot weerstand. Een loge onder andere obediëntie kan naar eigen inzicht een naam te kiezen.

Broeders van de nieuwe loge menen dat zij er bij de heroprichting van Saint Napoleon, om de historische verbondenheid, specifiek voor hebben gekozen om de oude loge formeel herop te richten in plaats van een geheel nieuwe loge te beginnen. Als gevolg van deze beslissing zal er altijd sprake zijn van lotsverbondenheid tussen de beide loges.

Obediëntie[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, net als The United Grand Lodge of England waar zij aan gelieerd is, het Grand Orient de France (GODF) niet erkent, is het voor leden van Loge Saint Napoleon niet mogelijk om deel te nemen aan de rituelen van Loge Willem Frederik, of andere reguliere loges. Omdat Loge Saint Napoleon valt onder het GODF, nodigt zij leden van Loge Willem Frederik en andere loges uit om deel te nemen aan de rituelen van hun heropgerichte Loge Saint Napoleon.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]