Loopband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loopband op de luchthaven van Hongkong
Tunnel met loopbanden in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein

Een loopband (ook rolband, rolbaan of rollend trottoir) (in het Engels: travellator; in Amerika moving sidewalk) is een soort horizontale roltrap voor personenvervoer, om op te staan (comfortabel als men zware bagage heeft) of over te lopen om zich extra snel te verplaatsen. Deze wordt toegepast in sommige openbare gebouwen, meestal luchthavens, alle Makro-vestigingen en ook bijvoorbeeld in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein.

Panorama of the Moving Boardwalk, een film van Thomas Edison vertoont de rue de l'Avenir (Straat van de Toekomst), een loopband die tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 een rondje door Parijs maakte.[1].

Loopbanden hoeven niet altijd horizontaal te lopen, soms liggen ze ook wel in een helling, als een alternatief voor de roltrap, waar ook bagagekarretjes of winkelwagens overheen kunnen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast op station Schiphol (omhoog en omlaag), de eerder genoemde Makro-vestigingen en in de Haaglanden MegaStores (voor het vervoer van boodschappen naar de auto op het parkeerdak).

Voor het transport van goederen tijdens het productieproces wordt een vergelijkbare lopende band gebruikt.

Een andere toepassing van een loopband is als fitnessapparaat, waarop men kan rennen. Het voordeel hiervan ten opzichte van een niet-bewegende ondergrond is dat minder ruimte nodig is.

Bronnen, noten en/of referenties