Loopband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loopband op de luchthaven van Hongkong
Tunnel met loopbanden in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein

Een loopband (ook rolband, rolbaan of rollend trottoir) is een soort horizontale of hellende roltrap voor personenvervoer, om op te staan (comfortabel als men zware bagage heeft) of over te lopen om zich snel te verplaatsen. Loopbanden worden toegepast in openbare gebouwen, zoals luchthavens, winkelcentra, in vestigingen van Makro met twee of meer verdiepingen en bijvoorbeeld in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein.

Loopbanden hoeven niet horizontaal te lopen, soms liggen ze in een helling. Desondanks zijn ze toegankelijk voor bagagekarretjes of winkelwagens. Dit concept wordt bijvoorbeeld toegepast op Luchthaven Schiphol, de eerder genoemde Makro-vestigingen en in winkelcentra zoals Haaglanden MegaStores.

Voor het transport van goederen tijdens het productieproces wordt een vergelijkbare lopende band gebruikt.

Een andere toepassing van een loopband is als fitnessapparaat, waarop men kan rennen. Dergelijke loopbanden zijn veel korter dan de hierboven beschreven toepassingen. Het voordeel hiervan ten opzichte van een niet-bewegende ondergrond is dat minder ruimte nodig is. Anno 2017 worden deze loopbanden ook ingezet binnen de revalidatiegeneeskunde.

Panorama of the Moving Boardwalk, een film van Thomas Edison vertoont de rue de l'Avenir (Straat van de Toekomst), een loopband die tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 een rondje door Parijs maakte.[1]