Lord of War

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lord of War
Tagline Where there is a will, there is a weapon.
Regie Andrew Niccol
Producent Nicolas Cage,
Chris Roberts,
Andreas Grosch
Scenario Andrew Niccol
Hoofdrollen Nicolas Cage
Bridget Moynahan
Ethan Hawke
Muziek Antonio Pinto
Montage Zach Staenberg
Cinematografie Amir Mokri
Distributie Lions Gate Films
Genre Misdaad, Drama
Speelduur 122 min.
Taal Engels, Oekraïens, Spaans
Land Frankrijk, Verenigde Staten, Turkije
Budget $42 miljoen
Opbrengst $73 miljoen (november 2007)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lord of War is een Amerikaanse film uit 2005 van Andrew Niccol.

De film werd gepromoot door onder andere Amnesty International, vanwege de aandacht die de film aan de internationale wapenhandel schenkt.

Het hoofdpersonage Yuri Orlov zou gebaseerd zijn op de Russische wapenhandelaar Viktor Boet.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film gaat over een kleine man genaamd Yuri Orlov (Nicolas Cage) die begin jaren tachtig besluit dat hij niet de rest van zijn leven in de restaurantbusiness wil blijven werken. Daarom besluit hij dat hij wapenhandelaar wil worden. Vanaf het moment dat hij zijn eerste verkoop doet is hij verslaafd aan het gevoel van veel winst maken en wil daarom steeds meer wapens verkopen om een nog grotere winst te maken. Hij vertelt zijn levensverhaal vanaf het moment dat hij in de jaren 80 van de 20e eeuw wapenhandelaar wil worden tot zijn huidige situatie in het begin van de 21ste eeuw.

Hij koopt op grote schaal wapens in voormalig Oostbloklanden, deze verkoopt hij weer aan dictators en andere leiders in oorlogsgebieden. Hij wordt geconfronteerd met zijn werk als hij wordt gevolgd door Interpolagent Jack Valentine (Ethan Hawke), die hem koste wat het kost wil pakken, maar tot op heden geen bewijs kan vinden. Tijdens de film zie je ook hoe Yuri worstelt met het psychologisch aspect van de wapenhandel. Hij heeft vaak last van zijn geweten en zijn eigen broer Vitaly (Jared Leto) kon de verschrikkingen, die door hun wapens mogelijk zijn gemaakt niet verdragen en raakt verslaafd aan cocaïne. Ondanks zijn handel in wapens trouwt hij met het model Ava Fontaine (Bridget Moynahan), die niet op de hoogte is van zijn praktijken. Samen hebben ze een zoon, maar vaak zien ze elkaar niet, meestal is Yuri op handelsjacht.

Aan het einde van het verhaal wordt Yuri's broer doodgeschoten tijdens het handelen in Sierra Leone. Yuri verlaat het land met zijn dode broer, en om het bewijs dat hij niet betrokken was bij de handel in wapens, laat hij een dokter de kogels uit zijn lichaam verwijderen. Interpolagent Valantine ontdekt dat er nog een kogel in zijn lichaam zit en laat hem opsluiten. De film eindigt met de vrijlating van Yuri door een hoge Amerikaanse officier. Alhoewel de exacte relatie met deze officier niet verder uit de doeken wordt gedaan kan men, tussen de regels door, afleiden dat Yuri als stroman, in opdracht van het leger of de geheime dienst, wapens heeft geleverd aan "foute regimes". Door gebruik te maken van zijn contacten en de gevoelige informatie die hij bezit, ontloopt Yuri niet alleen vervolging, hij krijgt zelfs een aanzienlijke zwijgpremie onder de arm mee.

Rolverdeling[bewerken]