Lorrie Moore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lorrie Moore
Lorrie Moore
Lorrie Moore
Algemene informatie
Geboren 13 januari 1957
Land Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Marie Lorena “Lorrie” Moore (Glens Falls, 11 januari 1957) is een Amerikaans schrijfster, vooral bekend om haar korte verhalen.

Leven en werk[bewerken]

Moore studeerde met een beurs voor hoogbegaafden Engelse taal en literatuur aan de plaatselijke universiteit van St. Lawrence County en behaalde vervolgens de titel Master of Fine Arts aan de New Yorkse Cornell-universiteit. Na de afronding van haar studies, in 1984, ging ze Engelse taal en literatuur doceren aan de University of Wisconsin. In 2014 stapte ze over naar de Vanderbilt University in Nashville.

Reeds in haar studententijd manifesteerde Moore zich als schrijfster. Op haar negentiende won ze een schrijfwedstrijd van het tijdschrift Seventeen. In 1985 debuteerde ze met de verhalenbundel Self-Help. Moore schrijft vaak met een scherpe humor, soms op het absurdistische af. Belangrijk thema is de positie van de vrouw in de moderne samenleving en de vaak oppervlakkige relaties tussen mensen, ook binnen huwelijk en gezin. Daarnaast maakte ze naam met haar recensies voor The New York Review of Books, in 2015 deels gebundeld onder de titel See what can be done.

Moore is sinds 2001 lid van de American Academy of Arts and Sciences en vanaf 2006 van de American Academy of Arts and Letters. In 1998 won ze de O. Henry Award en in 2004 de Rea Award for the Short Story. De Engelse schrijver Julian Barnes toont zich in zijn essaybundel Uit het raam (Through the Window, 2012) een bewonderaar van haar werk.

Bibliografie[bewerken]

Korte verhalen[bewerken]

  • 1985 – Self-Help (Nederlandse vertaling: Hoe word ik een andere vrouw)
  • 1990 – Like Life (Nederlandse vertaling: Net echt)
  • 1998 – Birds of America (Nederlandse vertaling: De vrouw van de magiër)
  • 2014 – Bark

Romans[bewerken]

  • 1986 – Anagrams (Nederlandse vertaling: Anagrammen)
  • 1994 – Who Will Run the Frog Hospital?
  • 2009 – A Gate at the Stairs

Kinderboeken[bewerken]

  • 1987 – The Forgotten Helper

Non-fictie[bewerken]

  • 2018 – See What Can Be Done

Externe links[bewerken]