Lotus Elise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lotus TLC-Harajuku Showroom.JPG
Lotus Elise, facelift 3e serie in 2011
Car cleaning.jpg
Lotus Elise, eerste serie
Automobile Lotus a Vicenza.jpg
Lotus Elise, tweedee serie
Lotus Exige yellow 174.jpg
Lotus Exige (voorkant)
Lotus Exige yellow 173.jpg
Lotus Exige (achterkant)

De Lotus Elise is een door Lotus gebouwde open sportwagen.

Deze innovatieve sportwagen werd gepresenteerd in 1995 (aanvankelijk onder projectnaam M1-11) en was de redding voor Lotus. Deze auto moest een succes worden, anders zou de fabriek ten onder zijn gegaan.[bron?]

De auto heeft een gelijmd aluminium chassis, dat erg stijf is. De carrosserie bestaat uit polyester. Het lage gewicht van de auto (initieel rond de 700 kg) zorgt voor een hoge wendbaarheid en snelle acceleratie.

Motorisering[bewerken]

Aanvankelijk werd de Elise voorzien van een 1.8 liter Rover K-Series-benzinemotor met een vermogen van 88 kW (118 pk). Later kwamen ook andere varianten zoals de Sport 135, Sport 160 en Sport 190 allemaal voorzien van meer vermogen door middel van motortuning.

In 1999 verscheen de eerste Elise, de 111S, met een Rover K-series 1.8 Variable Valve Control (VVC)-motor die 143 pk leverde en een iets andere uitrusting kende waaronder bredere banden.

In 2004 verscheen er een aangepaste versie van de Elise op de Amerikaanse markt. Deze was voorzien van een 1.8 liter Toyota-benzinemotor (2ZZ-GE) gekenmerkt door het Variable Valve Timing and Lift-Intelligent (VVTL-i)-systeem. Hij levert een vermogen van 145 kW (192 pk) en wordt ook gebruikt voor de Europese Elise, de 111R, die in eerste instantie boven de standaard Elise en de Elise 111s was gepositioneerd, maar inmiddels het enige overgebleven model na het faillissement van Rover.

Modelseries[bewerken]

Op 9 oktober 2001 werd een nieuwe versie van de Elise aangekondigd: de series 2 Elise (of Elise S2). Daarmee werd het bestaande model bekend als de series 1.

De series 2 Elise heeft naast verbeterde wielophanging, dempers en banden ook een modern, in sommige ogen controversieel, uiterlijk gekregen gekenmerkt door scherpe lijnen waardoor de auto agressiever oogt.

In 2008 werd de Elise SC toegevoegd aan het rijtje. De Elise SC (staat voor Super Charged) haalt dankzij de compressor 220 pk uit de Toyota-motor. Verder onderscheidt de SC zich van haar zusjes door het toevoegen van een kleine spoiler.

Derivaten[bewerken]

Op basis van de Elise zijn er verschillende derivaten (automodel afgeleid van een basismodel) gemaakt zoals de Exige, de gesloten coupéversie van de Elise.

Ook heeft Lotus in samenwerking met Opel de Speedster ontwikkeld die sterk verwant is aan de tweede generatie Lotus Elise.

In 2008 kwam ook een (omgebouwde) Elise op de markt met een elektrische motor. De Elise ECE haalt geruisloos nog betere prestaties. Ook de elektrische Tesla Roadster is gebaseerd op de Lotus Elise.