Louis-Marcel de Coëtlogon-Méjusseaume

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis-Marcel de Coëtlogon-Méjusseaume
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren 1648
Plaats Rennes
Overleden 18 april 1707
Wijdingen
Bisschop 14 december 1681
Kerkelijke loopbaan
1680-1705 bisschop van Saint-Brieuc
1705-1707 bisschop van Doornik
Voorganger François de Caillebot de La Salle
Opvolger Réné-François de Beauvau du Rivau
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Louis-Marcel de Coëtlogon-Méjusseaume (Rennes, 1648 - 18 april 1707) was een Franse rooms-katholieke geestelijke die tussen 1705 en 1707 bisschop van Doornik was.

Louis de Coëtlogon-Méjusseaume werd in 1680 gekozen tot bisschop van Saint-Brieuc en het jaar erop tot bisschop gewijd.

In 1705 werd hij bisschop van Doornik als vervanger van de om gezondheidsredenen teruggetreden François de Caillebot de La Salle. Hij werd net als zijn voorgangers gekozen door koning Lodewijk XIV van Frankrijk, die de stad Doornik had veroverd.

Na twee jansenistische bisschoppen was bisschop de Coëtlogon-Méjusseaume een uitgesproken anti-jansenist. Hij was daarentegen de jezuïeten genegen en bij de hervorming van het seminarie van Doornik maakt hij gebruik van jezuïeten. De president van het seminarie, Looze, en de twee professoren, allen jansenisten, werden heengezonden. Aan het hoofd kwam een priester uit Metz, Allard. Die was zelf geen jezuïet maar was deze orde wel genegen want hij had twee broers jezuïeten. De twee nieuwe professoren waren wel jezuïeten. De Coëtlogon-Méjusseaume leefde op gespannen voet met de leden van het kathedraalkapittel dat bijna helemaal uit jansenisten bestond.

De kathedraal van Saint-Brieuc, waar de Coëtlogon-Méjusseaume gedurende 25 jaar bisschop was