Loutro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loutro
Λουτρό
Plaats in Griekenland Vlag van Griekenland
Loutro (Griekenland)
Loutro
Situering
Periferie Kreta
Gemeente Sfakia
Coördinaten 35° 12′ NB, 24° 5′ OL
Hoogte 15 m
Overig
Postcode 730 11
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Loutro (Grieks: Λουτρό) is een dorpje aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. Het afgelegen plaatsje is alleen over het water of te voet bereikbaar. De veerboot van Agia Roumeli naar Chora Sfakion stopt er.

De enkele tientallen inwoners van Loutro leven voornamelijk van het toerisme. Er zijn appartementen, een hotel, verschillende restaurantjes en bars. De menukaarten zijn vaak afhankelijk van wat er in de voorgaande dagen aan vis is gevangen. Het dorp wordt per boot vanuit Sfakia bevoorraad. De inwoners gebruiken vaak een eigen boot om voedsel of vuilnis te vervoeren.

Vanuit het dorp kunnen wandelingen worden ondernomen naar de nabijgelegen Aradenakloof of het bergdorpje Anopolis. In de omgeving zijn verschillende stranden en plaatsen waar vanaf de rotsen kan worden gezwommen.

In de Griekse oudheid lag de historische havenplaats Phoenix op de plek waar heden Loutro ligt. In de Middeleeuwen was de plek een uitvalsbasis voor Saraceense piraten. De piraten werden later verjaagd door Venetianen, die een klein fort in Loutro bouwden. Overblijfselen hiervan zijn nog steeds zichtbaar en worden heden ten dage bewoond door geiten.

Loutro valt bestuurlijk onder de dorpsgemeenschap Anopolis in de gemeente (dimos) Sfakia, in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Kreta.