Lozer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lozer
Plaats in België Vlag van België
Lozer (België (hoofdbetekenis))
Lozer
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Kruishoutem Kruishoutem
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 03° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,76 km²
Inwoners (01/01/2006) 1395
(130 inw./km²)
Overig
Postcode 9770
Detailkaart
Lozer (Oost-Vlaanderen)
Lozer
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Lozer is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Kruisem. Lozer was vroeger een gehucht van de gemeente Huise (Huise-Lozer), maar bij de gemeentelijke fusies in 1977 werd Huise een deelgemeente van Zingem en Lozer een deelgemeente van Kruishoutem. In 2019 fuseerden Zingem en Kruishoutem in de gemeente Kruisem.

Geschiedenis[bewerken]

Een oude vermelding van de plaats dateert van rond 1185 als "Losere". In 1654 kocht de familie della Faille de heerlijkheid Huise; sinds 1736 dragen ze de naam della Faille d'Huysse. Door deze familie werd het gehucht en de nieuwe parochie uitgebouwd, met in 1844 de bouw van een kerk, kerkhof en pastorie.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De parochiekerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd gebouwd in 1844. De kerk bevat een ouder 18de-eeuws orgel, vermoedelijk van Corneille Cacheux, of van een andere Frans-Vlaamse orgelbouwer die in dezelfde stijl werkte. De kerk is beschermd als monument, net als het nabijgelegen kerkhof en de pastorie. Bij het kerkhof bevindt zich een grote grafkapel van de familie delle Faille d'Huysse uit 1872.
  • Het Kasteel della Faille, ook wel Kasteel van Lozer of Kasteel van Huise genoemd. Het kasteel is ontstaan uit een oude nederzetting die reeds van Frankische oorsprong zou zijn. In de 17de eeuw kwam het in handen van de familie della Faille. Het werd in de volgende eeuwen enkele malen aangepast tot zijn huidig uitzicht. Ook het kasteel, het kasteelpark en een bijhorend neerhof zijn beschermd als monument.
  • Lozer telt diverse beschermde oude hoeves.