Ouwegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ouwegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Ouwegem (België (hoofdbetekenis))
Ouwegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zingem Zingem
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 3° 36′ OL
Overig
Postcode 9750
NIS-code 45057(B)
Oude NIS-code 45036
Detailkaart
Ouwegem (Oost-Vlaanderen)
Ouwegem
Portaal  Portaalicoon   België
Ouwegem

Ouwegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Kruisem. Het dorp telt ongeveer 1500 inwoners. Ouwegem ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Ouwegem is afgeleid van de Germaanse familie van een zekere Aldo; het was het 'Aldinger-heem', en werd reeds in het jaar 830 als dusdanig vermeld. Tevens zijn er resten van bewoning uit de Romeinse tijd aangetroffen. In de late middeleeuwen werd het dorp onder diverse suzereinen verdeeld, zodat het onder andere van de baronie van Pamele en de heren van Gavere afhing. In de 16de en 17de eeuw was het eigendom van de adellijke familie Triest uit Gent.

Ouwegem, vanaf 1628 een zelfstandige baronie, ontwikkelde zich van een landbouwgemeente tot een belangrijk centrum voor textielnijverheid, zoals men die ook in de rest van Zingem gedurende de Nieuwe tijd tot bloei zag komen; hierdoor is het dorp enigszins verstedelijkt.

Geleidelijk aan werd het een onderdeel van de gemeente Zingem. In 2019 fuseerde Zingem met Kruishoutem in de gemeente Kruisem.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • In het centrum staat de barokke Sint-Jan Baptistkerk. In de kerk bevond zich tot ca. 1867 een van de eerste orgels (1741) van de bekende orgelbouwer Pieter Van Peteghem. Nu staat er een van de allereerste orgels (1867) van orgelbouwer Charles Anneessens.
  • Het oude Kasteel Ouwegem is evenwel verdwenen.

Evenementen[bewerken]

De zondag na Pinksteren worden in Ouwegem de "Fluitjesfeesten" gehouden.