Lucent-terrein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucent Terrein
Wijk van Hilversum
Kerngegevens
Gemeente Hilversum
Coördinaten 52°13'51,83040"NB, 5°11'20,01937"OL
Oppervlakte 3,5 ha.  

Lucent-terrein is een wijk in de gemeente Hilversum, op een plek waar vroeger het voormalige bedrijf Lucent gelegen was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze plek over het spoor van Hilversum verrees op het einde van de negentiende eeuw langs de Larenseweg industrie.[1] Eerst werden de fabrieken neergezet voor de verffabriek Ripolin[2], later werd dit bedrijf op deze plek overgenomen door Philips Telecommunicatie, aan het eind van de twintigste eeuw fuseerde dit bedrijf met het Amerikaanse AT&T, wat als afgesplitst bedrijf later de naam Lucent Technologies kreeg.

Op deze plek stonden een viertal aan elkaar gekoppelde grote kantoorpanden, die echter na het verdwijnen van Lucent uit Hilversum leeg kwamen te staan. In 2015 werd besloten een aantal van deze gebouwen af te breken en er woningen en flatgebouwen te realiseren.[3] Een tweetal gebouwen aan de Larenseweg, Jan van der Heijdenstraat werden echter behouden met een interne ombouw naar een appartementen complex en kantoor complex voor woningbouwvereniging de Alliantie.[4][5]

Op een voormalige stuk grond wat oorspronkelijk als parkeerterrein voor Lucent dienst deed, is een schoolgebouw neergezet met de toepasselijke naam Lucent College.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]