Luchthaven Brasov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luchthaven Brașov
Luchthaven Brasov
IATA: ICAO: LROV
Algemene informatie
Opgericht 2013
Type civiel
Eigenaar District Brașov
Plaats Brașov
Hoogte 530 m
Website aeroportbrasov.ro
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
04/22 2820 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Brasov is de in aanbouw zijnde luchthaven van de stad en regio Brașov. De start- en landingsbaan is in juni 2014 gereedgekomen, het terminalgebouw volgt. Het was de bedoeling dat in 2015 de eerste lijnvluchten begroet kunnen worden op de luchthaven, dit is vertraagd geraakt tot minstens november 2022. De luchthaven is gelegen nabij de rondweg van Brașov en de plaats Ghimbav.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 draagt de staat Roemenië de gronden (110 hectare) voor de toekomstige luchthaven over aan het District Brașov. Het Canadese bedrijf Intelcan zou de luchthaven gaan bouwen en exploiteren. In 2008 werd het project echter afgeblazen toen het bedrijf zich terugtrok. Op 18 november 2012 werd een nieuwe overeenkomst gesloten tussen het district Brașov en het bedrijf Vectra Service. In april 2013 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de start en landingsbaan. Deze werd in juni 2014 voor het eerst geprobeerd door een klein vliegtuig. Inmiddels[(sinds) wanneer?] zijn ook de contracten getekend voor de bouw van de terminal. Volgens de planning zal dit gebouw in 2015 gereedkomen, er is echter sprake van stagnatie geweest, inmiddels[(sinds) wanneer?] is bekend geworden dat in oktober 2022 de laatste technische onderdelen voor de virtuele verkeerstoren zullen arriveren. De luchthaven zou dan in november de eerste proefvluchten kunnen uitvoeren.

De directie van de luchthaven heeft contacten met luchtvaartmaatschappijen Tarom, Blue Air en Wizz air over de start van lijnvluchten zodra de luchthaven gereed is.